Računalništvo, telefonija
12.02.2008 09:27

Deli z drugimi:

Share

HP s tretjino slovenskega trga računalnikov

Po raziskavi podjetja IDC je HP v Sloveniji v zadnjem četrtletju leta 2007 dosegel odlične rezultate na vseh segmentih osebnih računalnikov in standardnih strežnikov. HP je osvojil prvo mesto med vsemi ponudniki na področju osebnih in prenosnih računalnikov ter standardnih strežnikov. S tem podjetje potrjuje svojo vodilno vlogo ponudnika tehnoloških rešitev za podjetja in končne uporabnike.

Na področju vseh osebnih računalnikov (namiznih in prenosnih) je HP dosegel 32,5-odstotni tržni delež, kar predstavlja 53-odstotno rast v primerjavi z enakim obdobjem v letu 2006. Pri tem je imelo podjetje trikrat večji tržni delež kot drugi največji ponudnik na trgu in je raslo 2,7-krat hitreje od celotnega trga.

Na področju namiznih računalnikov je HP osvojil 23,1-odstotni tržni delež, ob tem pa je prodaja v primerjavi z enakim obdobjem lani zrasla za 15,2 odstotka. HP je hitro rast dosegel na trgu, ki se je v zadnjem četrtletju leta 2007 zmanjšal za 10,9 odstotka. Poleg tega je HP na področju namiznih računalnikov prodal skoraj 2,5-krat več enot kot drugi največji ponudnik v Sloveniji.

Na trgu prenosnih računalnikov je HP z 80,7-odstotno rastjo v primerjavi z enakim obdobjem leto prej osvojil 40-odstotni tržni delež, kar je 2,7-krat več kot drugi največji ponudnik. Tudi na tem področju je HP močno presegel rast celotnega trga, ki se je sicer povečal za 64,1 odstotka.

“Izreden uspeh smo dosegli na vseh področjih, na katerih smo prisotni,” je povedal Primož Šabec, direktor skupine za osebne sisteme PSG. “Še posebej zadovoljni smo, da smo dosegli rast na trgu namiznih računalnikov, ki se je v primerjavi z lanskim letom zmanjšal. To pomeni, da se uporabniki in podjetja čedalje bolj odločajo za visokokakovostne izdelke, za katerimi stoji vrhunska podpora in inovativen razvoj.”

Vodilno vlogo na področju osebnih sistemov je HP dopolnil tudi z odličnim rezultatom na področju strežniških rešitev za podjetja, na katerem že več četrtletij zapored ostaja vodilni ponudnik. Na področju standardnih strežnikov, ki ga IDC spremlja v Sloveniji, je HP namreč dosegel 71,3-odstotno letno rast in 65,4-odstotni tržni delež, s čimer je potrdil svojo vodilno vlogo ponudnika tehnoloških rešitev za poslovna okolja vseh velikosti.

“Z doseženimi rezultati smo izredno zadovoljni, še posebej, ker smo močno presegli rast trga,” je povedal Niko Vlastelica, vodja programa za standardne rešitve. “Že več četrtletij zapored smo vodilni ponudnik standardnih strežnikov, kar potrjuje pravilnost naše tržne usmeritve zagotavljanja izdelkov vrhunske kakovosti.”


Prijavi napako v članku