Računalništvo, telefonija
28.05.2008 10:52

Deli z drugimi:

Share

HP-jeva celovita paleta tiskalniških rešitev

HP je predstavil svoja prizadevanja, s katerimi bo svojim strankam omogočil, da zmanjšajo vpliv tiskanja in upodabljanja na okolje. Pobudo naslavlja tako na končne uporabnike kot tudi na velika podjetja in organizacije ter vključuje več elementov, med katerimi so:

· Storitev ocene tiskanja v podjetju in kalkulator ogljikovega dioksida, ki skupaj naslavljata porabo papirja in energije, povezane izpuste ogljikovega dioksida ter predvideno znižanje stroškov v optimiziranih tiskalniških okoljih.

· Globalno politiko papirja, ki določa trajnostno izdelovanje in uporabo papirja, ki ga HP prodaja svojim strankam ter uporablja v embalaži ter tiskanih materialih.

· Oznako HP Eco Highlight, ki strankam pomaga pri odkrivanju okoljskih lastnosti HP-jevega izdelka ali storitve.

Številne izmed najavljenih novosti so del programa HP Eco Solutions, ki strankam pomaga odkriti HP-jeve pobude, izdelke in storitve, zasnovane z mislijo na okolje. Da bi svojo zavezo okoljsko odgovornim dejavnostim še razširil, je HP objavil svojo namero, da:

· do leta 2011 za 40 odstotkov izboljša učinkovitost laserskih in črnilnih tiskalniških izdelkov;

· do leta 2010 za trikrat poveča količino uporabljenih recikliranih materialov v svojih črnilnih tiskalnikih (glede na leto 2007);

· do leta 2009 za štirikrat poveča število uporabnikov sistemov HP Halo Collaboration Studios, s čimer podjetje pričakuje, da bo potrebnih 20.000 manj potovanj zaposlenih, obenem pa se bodo za več milijonov dolarjev zmanjšali stroški za potovanja;

· v letu 2008 preseže 250 milijonov recikliranih črnilnih in laserskih kartuš, kar bo podjetju pomagalo, da do leta 2010 doseže svoj cilj reciklaže več kot 900.000 ton računalniških materialov.

Program HP Eco Solutions

HP Eco Solutions je program, s katerim lahko stranke preprosto odkrijejo okoljske pobude, izdelke in storitve, ki so bili zasnovani z mislijo na okolje. Med najpomembnejšimi sredstvi je tako oznaka HP Eco Highlight, ki bo strankam pomagala razumeti okoljske lastnosti izdelka, orodja ali storitve. Oznaka bo uporabljena na vseh vrstah izdelkov, med prvimi označenimi izdelki pa bodo tiskalniki HP LaserJet P4015x, LaserJet P4515x in LaserJet P4515xm. Oznaka bo prisotna na izdelkih, embalaži in predstavitvenih materialih.

Pomemben dejavnik predstavlja tudi tehnologija samodejnega izklapljanja naprav, ki bo za trikrat zmanjšala porabo osebnih tiskalnikov LaserJet, v prihodnosti pa HP predvideva, da se bo poraba energije v tiskalnikih LaserJet zmanjšala za 20-krat, ko bo tehnologija na voljo v vseh izdelkih. Gre za pristop, kjer naprava preide v stanje mirovanja, v katerem porabi manj kot vat energije, obenem pa se lahko hitro pripravi na delo, ko uporabnik napravo potrebuje.

Orodje za izračun stroškov porabe HP LaserJet Power Calculator mikro-, malim in srednje velikim podjetjem omogoča, da primerjajo podatke o porabi najbolj priljubljenih tiskalnikov HP LaserJet s podatki o izdelkih drugih proizvajalcev in starejših HP-jevih tiskalnikih. Tako lahko prikažejo prihranke v kilovatnih urah in izračunajo denarne prihranke z nadgradnjo na novejše naprave.

Nova storitev HP Eco Printing Assessment strankam pomaga, da ocenijo svojo porabo energije in papirja ter izpuste ogljikovega dioksida. HP prav tako predlaga načine za zmanjšanje porabe energije in papirja, povečanje recikliranja ter ublažitev vpliva na okolje. HP bo predstavil tudi tiskalnik, v katerem je uporabljena reciklirana plastika iz drugih izdelkov.

HP-jeva politika papirja

HP-jeva globalna politika papirja je pomemben del naporov podjetja pri zmanjševanju vpliva na okolja. HP bo v ta namen vzpostavil zelo celovito politiko papirja, ki ga podjetje kupuje, prodaja in uporablja v lastnem poslovanju. Politika vsebuje šest smernic, ki pokrivajo celotni življenjski cikel papirja. Podjetje bo zagotovilo učinkovito uporabo surovin, dalo prednost dobaviteljem, ki les pridobivajo iz trajnostno vzdrževanih gozdov. Prav tako bo podjetje poudarilo zmanjševanje izpustov ogljikovega dioksida ter spodbujalo odgovorno uporabo in recikliranje papirja.

HP je napovedal tudi, da bo 100 odstotkov fotopapirja za končne uporabnike izdelanega iz surovin, ki jih dobavljajo podjetja s potrdili, da z gozdovi ravnajo trajnostno. HP je največji svetovni proizvajalec fotopapirja in prvo podjetje, ki zagotavlja trajnostno izbiro surovin in proizvodnje skozi celotno dobavno verigo.

Okolju prijazna embalaža

HP je embalažo za zmogljivejše tiskalnike zasnoval tako, da za polovico zmanjšajo količino potrebne embalaže. Novo oblikovanje ne potrebuje lepenke in materialov za ublažitev udarcev, saj uporablja trpežno plastično prevleko, ki je izdelana iz materiala, primernega za reciklažo. HP je prvo podjetje v panogi, ki je za embalažo tiskalniških izdelkov uporabilo ta pristop, letos poleti pa ga bodo uporabili za transport velikih tiskalnikov.

Digitalne alternative tiskanju

HP ima dolgo zgodovino predstavljanja izdelkov, ki zmanjšajo posameznikov vpliv na okolje. Podjetje je letos predstavilo rešitev za komercialno tiskanje fotografij, ki porabi trikrat manj energije kot primerljivi izdelki in zmanjšajo količino kemičnih odpadkov in odpadne vode, ki nastanejo pri tradicionalnem razvijanju fotografij. Poleg tega je HP naredil velike korake tudi na področju tiskanja na zahtevo. Po podatkih organizacije Pira International 30 odstotkov knjig ni nikdar prodanih in se jih sčasoma reciklira. Z rešitvami tiskanja knjig na zahtevo se zmanjša količina zalog, ki niso nikdar prodane.


Prijavi napako v članku