Računalništvo, telefonija
21.02.2013 12:03

Deli z drugimi:

Share

Hekerji vdrli v centralo kranjskega podjetja in opravili za 13-tisoč evrov telefonskih klicev

Spretni hekerji so z nedavnim napadom na informacijski sistem nekega podjetja iz Stražišča pri Kranju dokazali, da pred njimi niso varne niti telefonske centrale. Ti so z uspešno izvedenim napadom podjetju povzročili za okoli 13.000 evrov škode.
Strežniki Bele hiše so jo kljub skrbno načrtovanem hekerskemu napadu odnesli brez »praske«.
Strežniki Bele hiše so jo kljub skrbno načrtovanem hekerskemu napadu odnesli brez »praske«.

Slovenska podjetja so še pred kratkim veljala za zelo varna pred spletnimi napadi, danes pa temu žal ni več tako. Slovenska policija je namreč v zadnjih mesecih zaznala porast vdorov v informacijske sisteme različnih slovenskih podjetij, pri čemer je prišlo tudi do neposredne odtujitve denarja iz bančnih računov. Spretni hekerji pa so z nedavnim napadom na neko podjetje iz Stražišča pri Kranju dokazali, da pred njimi niso varne niti telefonske centrale.

Spretni hekerji so dostop do telefonske centrale uspeli pridobiti preko ranljivosti v računalniškem sistemu. Ker tudi telefonska centrala ni bila ustrezno zaščitena (varnost za mnoga slovenska podjetja ni pomembna), so nepridipravi preko nje opravili za okoli 13.000 evrov telefonskih klicev. Policija je bila o kaznivem dejanju že obveščena in trenutno še zbira obvestila. Mnogi pa namigujejo, da je hekerjem uspelo pridobiti dostop do informacijskega sistema podjetja z uporabo socialnega inženiringa in škodljive programske kode.

Najučinkovitejša obramba pred tovrstnimi spletnimi napadi je zagotovo izobraževanje uporabnikov, saj se varnost namreč prične in konča pri končnih uporabnikih. Tu je seveda potrebno imeti še nameščeno ustrezno protivirusno zaščito, posodobljen operacijski sistem in programsko opremo ter požarni zid. Če kljub vsem varnostnim ukrepom zaznate oziroma sumite na vdor v informacijski sistem, o tem seveda nemudoma obvestite policijo.


Prijavi napako v članku