Računalništvo, telefonija
25.02.2015 09:16
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Hekerji osramotili policijo

Policijski računalniki so bili za spretne hekerje prelahek plen.
Policijski računalniki so bili za spretne hekerje prelahek plen.

Zadnjih nekaj let se širi elektronska pošta, ki vsebuje nevarno priponko. Ta se izdaja za faks sporočilo, v resnici pa gre za škodljivo kodo, ki na računalnikih šifrira datoteke in nato od uporabnikov zahteva odkupnino v virtualni valuti Bitcoin. Čeprav bi morali biti na tovrstne prevare odporni predvsem organi pregona, v Združenih državah Amerike ni tako, saj je hekerjem konec leta 2013 uspelo okužiti številne policijske računalniške sisteme.

Ker računalniški sistemi policijske postaje v ameriškem mestu Swanesi niso imeli urejenega varnostnega kopiranja podatkov, policistom ni preostalo nič drugega, kot da plačajo odkupnino v vrednosti preračunanih 660 evrov. Kmalu za tem so se s škodljivo programsko kodo okužili še računalniki na policijski postaji v Tennesseeju, nato pa še na policijski postaji Midlothian v predmestju Chicaga. Tudi v teh primerih so morali policisti plačati odkupnino, saj varnostnih kopij podatkov iz še neznanega razloga ni bilo na voljo.

Varnostni strokovnjaki podjetja Sophos so prepričani, da so ameriški policisti s plačilom odkupnine naredili veliko neumnost, saj so s tem dali hekerjem jasno vedeti, da so povsem nemočni v boju zoper računalniški kriminal. Poleg tega so bili zelo slab zgled za državljane, ki prav tako ne bi smeli plačati odkupnine v primeru okužbe, saj s tem organiziran kriminal postaja še močnejši in ima možnost priprave še močnejših zlonamernih kod.


Prijavi napako v članku