Računalništvo, telefonija
06.08.2017 09:41
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Heker, ki je ustavil zloglasni virus WannaCry, se je znašel za zapahi

Zaradi bančnega trojanskega konja varnostnemu strokovnjaku grozi 40 letna zaporna kazen.
Zaradi bančnega trojanskega konja varnostnemu strokovnjaku grozi 40 letna zaporna kazen.

Verjetno se še spomnite, da je junija škodljiva programska koda WannaCry prizadela številne ustanove in podjetja po vsem svetu. Vsi okuženi računalniki so bili namreč zaklenjeni, na njih pa je bilo obvestilo o napadu in zahteva po odkupnini za njihovo vnovično delovanje v virtualni valuti bitcoin. Zlonamerna koda je namreč povsem blokirala dostop do operacijskega sistema Windows in do vseh podatkov vse dokler nismo plačali »odškodnine« v višini do 275 evrov. Po treh dneh se je zahtevana vsota podvojila, po sedmih dneh pa so bile datoteke izbrisane, če odkupnina ni bila plačana.

Težave z izsiljevalsko programsko kodo Wannacry so se nato nenadoma ustavile, zasluge za to pa gre pripisati varnostnemu strokovnjaku Marcusu Hutchinsu, saj je ta po pregledu zlonamerne kode registriral domeno, s pomočjo katere je zaustavil širjenje napada. Kljub »dobremu« delu Hutchinsa, pa je ta zdaj pristal v rokah ameriških policistov. Možje postave so možakarja aretirali, ker ga sumijo izdelave, širjanja in uporabe bančnega trojanskega konja Kronos med letoma 2014 in 2015.

Zaradi bančnega trojanskega konja se bo Hutchins moral zagovarjati pred pristojnim sodiščem. V primeru obsodbe ga lahko celo doleti 40-letna zaporna kazen in večmilijonska denarna kazen.


Prijavi napako v članku