Računalništvo, telefonija
05.07.2016 06:41
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Grozljiva podobnost dela v Facebooku z življenjem v taboriščih Severne Koreje

Mark Zuckerberg naj bi bil le neusmiljen vodja, ki ga je treba neprestano častiti.
Mark Zuckerberg naj bi bil le neusmiljen vodja, ki ga je treba neprestano častiti.

Mnogim navadnim smrtnikom se zdi delo v družbi Facebook sanjska priložnost, kjer lahko posameznik v celoti prikaže svojo ustvarjalnost in za to prejme bogato plačilo. Da ni ravno tako v praksi, pa je predstavljeno v knjigi »Chaos Monkeys: Obscene Fortune and Random Failure in Silicon Valley« avtorja Antonia Garcie Martineza. Ta je bil zaposlen v družbi Facebook zaposlen od leta 2011 do leta 2013, ko je bil odpuščen, njegove kritike pa letijo tako na prvega moža Marka Zuckerberga kot načina dela in življenja v Facebooku.

Antonio Garcia Martinez je delo v družbi Facebook primerjal z življenjem v taboriščih Severne Koreje oziroma celo z življenjem v Rimskem cesarstvu. S prvim možem družbe Facebook je namreč potrebno ravnati kot z »veliko vodjo«, pri čemer ga je treba negovati in častiti na vsakem koraku. Poleg tega naj bi Mark Zuckerberg v družbi neprestano ustvarjal nelagodje, na stenah družbe pa visi propagandni material za večjo storilnost in manj zasebnega življenja. Zaposleni v družbi Facebook naj ne bi bili nič drugega kot le figurice v igri, ki jo igra »veliki vodja« Mark Zuckerberg.

Znotraj družbe Facebook obstaja poseben oddelek, katerega edina naloga je ukvarjanje z varnostjo, imenuje pa se »Sec«, tega pa avtor primerja z rusko obveščevalno službo KGB. Pri največjem družbenem omrežju torej ni demokracije in ni svobode pri delu, saj je vedno treba slediti in ustreči vsem željam velikega vodje. Facebook se na obtožbe Antonia Garcie Martineza v knjigi »Chaos Monkeys: Obscene Fortune and Random Failure in Silicon Valley« vsaj za zdaj še ni odzval.


Prijavi napako v članku