Računalništvo, telefonija
26.06.2017 12:59
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google vam več ne bo prebiral vaše e-pošte z namenom oglaševanja

Googlova razširitev za spletni brskalnik Chrome močno poenostavlja uporabo šifrirnih orodij pri pošiljanju elektronske pošte.
Googlova razširitev za spletni brskalnik Chrome močno poenostavlja uporabo šifrirnih orodij pri pošiljanju elektronske pošte.

Zanimivi preobrat se je zgodil pri pogojih uporabe priljubljene aplikacije Gmail. Pri Googlu so namreč sporočili, da več ne bodo prebirali vsebine poslane ali prejete e-pošte z namenom ciljanega oglaševanja. Slednje je stalna praksa ameriškega tehnološkega podjetja saj na ta način lažje prikaže relevantne oglase uporabnikom katera vsebina poslana prek e-pošte ustreza vsebini oglasa.

Razlog zakaj so se pri Googlu odločili za tak korak naj bi bil povezan s poslovnimi storitvami G Suite. Uporabniki, ki se odločijo za enega izmed poslovnih storitev so namreč zaščiteni pred pregledovanjem vsebine e-pošte in posledičnim targetiranjem oglasov. Vendar pa so se pri uporabnikih poslovnih storitev pojavili dvomi ali omenjeno res drži. Razlog za to je osebna uporaba brezplačne storitve Gmail kjer se oglasi targetirajo in vsebina prebira. Iz tega razloga je zaupanje v poslovne googlove storitve bilo oslabljeno do te mere, da se je podjetje odločilo za prekinitev omenjene prakse.

Pri tem je potrebno poudariti dva pomembna elementa. Oglasi pri brezplačni storitvi Gmail ostajajo. Google se ne odpoveduje prikazovanju oglasov. Razlika je le v tem, da podlaga za targetiranje oglasov več ne bo vsebina e-pošte ampak rezultat pobiranja informacij pri uporabi ostalih googlovih storitev. Drugi pomemben element pa je skeniranje vsebine e-pošte z namenom izboljšanja storitve Gmail. Slednje se izvaja še naprej in Googlu omogoča pregledovanje ali so priponke škodljive, preprečevanje spama in podobne aktivnosti. Pregledovanje vsebine e-pošte se pri Gmail uporablja tudi kot orodje za prikaz alternativ za odziv. S tem se uporabnikom ni potrebno več ukvarjati s sestavo odgovora saj imajo na voljo primerne alternative že prikazane.


Prijavi napako v članku