Računalništvo, telefonija
27.01.2015 15:45
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google v iskanju partnerjev za serijsko izdelavo avtomobila brez volana in stopalk

Pri podjetju Google računajo na to, da bodo končni kupci lahko njegov samovozeči avtomobil kupili že leta 2020.
Pri podjetju Google računajo na to, da bodo končni kupci lahko njegov samovozeči avtomobil kupili že leta 2020.

Konec lanskega leta je podjetje Google zaključili z razvojem prototipa lastnega samovozečega avtomobila, ki je brez volana in brez stopalk. Googlov projekt avtomobilov brez voznika je nedvomno eden izmed najbolj drznih projektov spletnega giganta, za samodejno vožnjo pa uporablja kombinacijo laserskih in radarskih senzorjev, visokoločljive kamere in Googlovih zemljevidov Maps. Vozilo nenavadne oblike je opremljeno le z gumbom za vžig, saj potniki za upravljanje z njim volana in stopalk ne potrebujejo.

Kot vse kaže bo Googlov avtomobil brez volana in stopalk kmalu postal del našega življenja, saj se računalniški gigant že dogovarja z vodilnimi proizvajalci avtomobilov in njihovimi partnerji za izdelavo sestavnih delov za pričetek množične izdelave novosti. Računalniški gigant bo sprva proizvedel med 100 in 200 tovrstnih avtomobilov, ki pa bodo zaradi varnosti in kalifornijske prometne zakonodaje še vedno opremljeni s stopalkami in volani, in sicer zato, da bo voznik lahko prevzel nadzor, če bi šlo kaj narobe. Vendar v podjetju Google menijo, da so možnosti za to praktično nične.

Pri podjetju Google računajo na to, da bo njihov avtomobil nared za vožnjo po cestah Severne Kalifornije v teku letošnjega leta, končni kupci pa naj bi ga lahko kupili okoli leta 2020. Novost naj bi v Evropo prispela nekoliko kasneje, vendar le pod pogojem, da bo zakonodaja dovolila uporabo tovrstnih vozil.


Prijavi napako v članku