Računalništvo, telefonija
28.11.2016 12:11
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Google do boljših fotografij s strojnim učenjem

Strojno učenje bo omogočilo kakovostni prikaz nizkoločljivih fotografij na visokoločljivih zaslonih!
Strojno učenje bo omogočilo kakovostni prikaz nizkoločljivih fotografij na visokoločljivih zaslonih!

Danes je vse več naprav opremljenih z visokoločljivimi zasloni, zato se pri pregledovanju fotografij opazi že vsaka najmanjša napaka. Čeprav to nekoliko omilijo algoritmi za umetno povečevanje ločljivosti, napredni uporabniki s končnim rezultatom pričakovano niso zadovoljeni. Zaradi tega so Googlovi inženirji zavihali rokave in pripravili sistem, ki naj bi revolucioniral prikaz nizkoločljivih fotografij na visokoločljivih zaslonih, pri čemer bodo tu ključno vlogo igrale nevronske mreže in strojno učenje.

Google je za dvig ločljivosti fotografiji pripravil napredni sistem, ki so ga inženirji poimenovali RAISR (Rapid and Accurate Image Super-Resolution). Celoten sistem dejansko deluje na način, da so bile nevronske mreže »naučene«, kako iz nizkoločljivih fotografij oblikovati visokoločljive fotografije. To je inženirjem podjetja Google uspelo na način, da so uporabili 10.000 fotografij, in sicer tako v visoki kot v nizki ločljivosti. Sistem se je na osnovi treninga »posla« zelo dobro naučil, saj so končni rezultati precej boljši od klasičnih algoritmov.

Celoten postopek je zelo hiter in računsko nezahteven, kar pomeni, da bi ga lahko v realnem času izvajale tudi manj zmogljive mobilne naprave, kot na primer pametni televizorji. Ker pa gre je tehnologija RAISR še vedno v poskusni fazi, trenutno še ni znano, kdaj bo ta na voljo običajnim uporabnikom.


Prijavi napako v članku