Računalništvo, telefonija
24.11.2018 06:14

Deli z drugimi:

Share

Google bo v Evropi postavil 600 milijonov evrov vreden podatkovni center

Novi Googlov podatkovni center na Danskem naj bi bil dokončan do leta 2021.
Novi Googlov podatkovni center na Danskem naj bi bil dokončan do leta 2021.

Na svetu ga verjetno ni uporabnika svetovnega spleta, ki ne bi uporabljal vsaj ene izmed bogate palete storitev podjetja Google. Te so namreč izjemno uporabne tako v poslovnem svetu kot pri preživljanju prostega časa. Da mi lahko dostopamo do spletnih storitev, kot so Google, YouTube, Gmail, Google Play in drugi, mora računalniški gigant seveda neprestano skrbeti za »dobro počutje« svojih podatkovnih centrov. Poleg tega potrebuje zadostno število podatkovnih centrov, ki morajo biti zaradi zagotavljanja kakovosti storitev čim bližje končnim uporabnikom.

Ker temu v evropskem prostoru še ni tako, so se pri podjetju Google odločili, bodo na Danskem postavili novi podatkovni center, zanj pa bo skupno odštel skoraj preračunaih 600 milijonov evrov. Računalniški gigant bo novi podatkovni center postavil v bližino majhnega danskega mesta z imenom Fredericia, ki se nahaja na jugovzhodnem delu polotoka Jutland. Novi podatkovni center naj bi bil dokončan do leta 2021, skupaj pa bo v njem zaposlenih med 150 in 200 visoko usposobljenih ljudi.

Google se je za Dansko odločil predvsem zaradi tega, ker lahko ta relativno poceni proizvaja električno energijo iz obnovljivih virov, kot sta na primer veter in voda. Ker podatkovni centri za delovanje potrebujejo veliko električne energije, je to za ta podjetja kakopak smotrna odločitev.


Prijavi napako v članku