Telefonija
20.06.2006 18:44

Deli z drugimi:

Share

Fotografsko-dokumentarna razstava Lojzeta Spacala

V Narodni galeriji v Ljubljani se bo v sredo, 21. junija 2006, začela fotografsko-dokumentarna razstava Sečoveljskih solin priznanega slovenskega slikarja in grafika Lojzeta Spacala. Razstavljene fotografije predstavljajo redkost, saj so trenutno edina javnosti znana zapuščina avtorja s področja fotografske umetnosti. Poleg originalnih fotografij bodo na ogled tudi digitalne povečave izvirnikov. Razstava bo odprta do 1. oktobra 2006.

V Narodni galeriji bo od 21. junija do 1. oktobra 2006 na ogled razstava fotografij slikarja in grafika Lojzeta Spacala. Razstavljene fotografije predstavljajo svojevrstno redkost, saj avtor javnosti doslej ni bil znan kot fotograf. Pričujoči niz posnetkov, po vsej verjetnosti narejen v prvi polovici petdesetih let minulega stoletja, verjetno ni edini Spacalov ekskurz na fotografsko področje, vendar drugega gradiva, ki bi to domnevo potrdilo, vsaj trenutno, ne poznamo.

Spacalove fotografije odlikuje premišljena kompozicija, ki kaže avtorjev izostren občutek za prostor, pozornost za detajl in sistematičen pristop k strukturiranju podobe. Številne strukturne in kompozicijske podrobnosti, ki jih pogosto srečujemo v sočasnih Spacalovih slikarskih in grafičnih stvaritvah, prihajajo do izraza tudi na njegovih fotografijah. Zanimivo je, da se avtor pri ustvarjanju fotografij ni oddaljeval od takrat pri nas splošno priznane fotografske šole in v fotografijah ni sledu o modernizmu, je pa zato toliko več romantike. Dodatni čar razstave predstavlja njena dvojnost, ki se odraža v izvirnikih in novejših digitalnih povečavah istih fotografij. Originali manjšega formata, ki jih je kopiral Spacal sam, imajo resničen pridih časa, medtem ko so isti posnetki na večjih, digitalno obdelanih formatih, s kontrasti, sivinami in formati, izdelanih po okusu in z estetskimi merili naše dobe. Pri tem kompozicija in izjemni izrezi ostanejo Spacalovi, a duh minulega časa izgine, ostane le brezčasna lepota.

Na ogled je sedemindvajset fotografij v lasti družbe Mobitel, ki je omogočila omenjeno razstavo kot poklon pokojnemu avtorju, neponovljivosti Sečoveljski solin ter slovenskemu kulturnemu in naravnemu okolju. Na razstavi bodo predstavljeni tudi filmi Matjaža Žbontarja Oko krasa – portret Lojzeta Spacala, Genius loci – likovna delavnica na solinah in Piranske soline ter film avtorjev Martina Riklija in Marjana Foersterja Sol iz morske vode. Ogled razstave je brezplačen.


Prijavi napako v članku