Računalništvo, telefonija
Programska in razvojna orodja
Poslovne rešitve
Programska oprema
29.11.2022 08:02

Deli z drugimi:

Share

Kako znatno prihraniti pri stroških programske opreme brez tveganja prevare?

Uporabljena programska oprema je zanimiv način za prihranek stroškov. Če pa se odločite za uporabo te možnosti, je več kot priporočljivo, da se zavedate sumljivih prodajalcev.

Kaj je rabljena programska oprema?

Rabljena programska oprema je trajni programski izdelek, ki ga lastnik ni več potreboval, zato ga je prodal nekomu drugemu. Ni pomembno, kdo je proizvajalec programske opreme izdelka. Odlična stvar pa je, da ni razlike med novo in rabljeno programsko opremo, saj je izdelek popolnoma enak. Ampak cena je lahko tudi do 70% nižja in včasih tudi več.

Ali je rabljena programska oprema zakonita?

Kljub pogostim vprašanjem in dvomom je rabljena programska oprema popolnoma zakonita. Pravni okvir ureja Direktiva 2009/24 / ES Evropskega parlamenta in Sveta EU o pravnem varstvu računalniških programov. Služila je kot podlaga za sodbo, ki jo je leta 2012 izdalo Evropsko sodišče in temelji na tem, da je imetnik pravic že izkoristil gospodarsko korist od prve prodaje programske opreme in ne bi smel omejiti nadaljnjega trgovanja.

Kljub temu mora prenos lastninske pravice na rabljeni programski izdelek izpolnjevati jasno opredeljene pogoje: izdelek mora biti trajen, v celoti mora biti plačan proizvajalcu, prvotno je bil dan na trg znotraj EU/EGP, prvi lastnik pa mora izjaviti, da se odreče pravici do uporabe programske opreme in da je ne uporablja več. Izpolnjevanje teh pogojev dokazuje spremna dokumentacija, ki jo morate vedno prejeti ob nakupu.

Zakaj je nekatera programska oprema na spletu izjemno poceni in kako se izogniti prevarantom?

Morda ste opazili, da je na voljo nekaj zelo poceni programskih izdelkov, na primer na Ebay-u ali podobnih platformah. Bistvo je v tem, da so to pravzaprav samo ključi izdelka, ne pa tudi sam izdelek – kot da bi namesto same hiše kupili ključ od hiše.  Če bi kupili te ključe izdelka v vrednosti 5 evrov, na primer za svoje podjetje, bi ga izpostavili velikemu tveganju velikih glob (na primer med revizijo), ker ključ izdelka in račun, ki ga izda prodajalec, ne zagotavlja njihove zakonitosti, niti lastništva programske opreme, ki ji pripada.

Obstaja več znakov, na katere morate biti pozorni, da se prepričate, da kupujete rabljeno programsko opremo iz zanesljivega vira: prodajalec mora biti finančno stabilno podjetje z dokazanimi izkušnjami na trgu, v idealnem primeru s sedežem v EU, imeti sledljive reference strank in najpomembneje zagotoviti vso potrebno dokumentacijo.

Skratka, rabljena programska oprema je lahko odličen način za prihranek pri stroških, le pazljivi morate biti kaj in od koga kupujete.

O Forscope-u

Forscope je podjetje, ki se ukvarja s prodajo in odkupom rabljene programske opreme s sedežem na Češkem in ima predstavnike na 10 trgih EU. Podjetje strankam iz komercialnega in javnega sektorja ponuja rabljene programske rešitve (večinoma izdelke Microsoft in Autodesk). Od leta 2016 so v Sloveniji veliko kupcem pomagali prihraniti stroške, med njimi podjetjem JUB, SIQ Ljubljana, Marifarm in EnergoConsulting.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
rabljena programska oprema


Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več
Zlati partner

ANDECO d.o.o.

Industrijska cesta 33, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 22 22
Podjetje ANDECO d.o.o. je nastalo leta 1991. Andeco d.o.o. je zastopnik in distributer več vrst svetovno priznanih znamk. Med njimi izpostavljamo nekaj najpomembnejših: Camelion, ... Več
Zlati partner

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več

Komponentko d.o.o.

Ulica Ambrožiča Novljana 5, 1000 Ljubljana, Tel: 030 755 005
Računalniške ponudbe je v Sloveniji ogromno. Dobre računalniške ponudbe pa zelo malo. Vsak, ki se odloča za nakup računalnika, grafične kartice ali katerekoli druge računalniške ... Več