Računalništvo, telefonija
03.10.2016 10:03
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Facebook, Amazon, IBM, Google in Microsoft skupaj za napredek umetne inteligence

Facebook, Amazon, IBM, Google in Microsoft skupaj za napredek umetne inteligence
Facebook, Amazon, IBM, Google in Microsoft skupaj za napredek umetne inteligence

Največja svetovna tehnološka podjetja pod svojim okriljem držijo največje skladovnice podatkov na svetu. Tako kot je to včasih veljalo za dobrine in kovance, danes velja za informacije, ki postajajo pomembna valuta modernega sveta. Vrednost podatkov je zakoreninjena v umetno inteligenco, kajti katerokoli podjetje premore podatke, hkrati vodi umetno inteligenco. Podjetja kot so Facebook, Amazon, Alphabet, IBM in Microsoft tako v svojih rokah držijo številne najmočnejše niti dotičnega področja.

Teh pet podjetij je oznanilo veliko partnerstvo na področju umetne inteligence. Glavni cilj skupine akterjev je poiskati in promovirati najboljše prakse. Dejansko to pomeni, da bo skupina tehnoloških podjetij stopila skupaj in skušala produktivno prediskutirati napredek področja umetne inteligence. Pri tem ne smemo pozabiti, da so ravno ta podjetja na vsakdanji poslovni ravni največji konkurenti za razvoj najboljših produktov in storitev, ki jih vodi umetna inteligenca.

Finančna podpora celotnega projekta bo več ali manj prihajala s strani v partnerstvo vključenih podjetij, v prihodnosti pa se pričakuje naraščanja števila članic. Mustafa Suleyman, soustanovitelj in vodja umetne inteligence pri podjetju DeepMind, hčerinskemu podjetju Alphabeta, je dejal, da želijo vključiti tudi ljudi, ki jih umetna inteligenca neposredno zadeva. Organizacijska struktura je bila dizajnirana tako, da lahko “ne-korporacijski” člani in skupine enakopravno sodelujejo v razpravi kot tehnološka podjetja.

Podjetja kot so Apple, Twitter, Intel in Baidu so za zdaj še izvzeta iz skupine, kljub temu, da je Apple glede celotne ideje zelo entuziastičen. To, da teh podjetij še ni v partnerstvu, ne sme presenetitit, saj so na področju umetne inteligence še precej v zaostanku v primerjavi z ostalimi akterji.

Nova organizacija ne želi zgolj pridigati tehnološkemu svetu, temveč želu uporabiti standardno, odprto licenco za objavo na temo etike, zasebnosti itd. Podjetja kot je Microsoft recimo že imajo odbore za etično rabo umetne inteligence, vendar ideja nove skupine ni zgolj nadgraditi teh individualnih programov podjetij, temveč ustvariti dorum za deljenje koristnih nasvetov. Skupina tako cilja na javno dostopne diskusije in sestanke, ki bi konec koncev koristili vsem.


Prijavi napako v članku