Računalništvo, telefonija
17.01.2017 06:44

Deli z drugimi:

Share

EU zaradi robotov državam članicam priporoča, naj razmislijo o univerzalnem dohodku

Univerzalen dohodek naj bi obvaroval človeka pred posledicami razvoja umetne inteligence.
Univerzalen dohodek naj bi obvaroval človeka pred posledicami razvoja umetne inteligence.

Robote in druge naprave z umetno inteligenco najdemo že tako rekoč na vseh področjih, ki so bila še pred kratkim v izključni domeni človeka. Ti nam bodo kmalu seveda prevzeli številna delovna mesta, saj se visokotehnološke naprave ne pritožujejo nad delovnimi pogoji, ne potrebujejo dopusta in ne zahtevajo plače. Do leta 2020 bi lahko ljudje zaradi robotov in razvoja umetne inteligence izgubili do pet milijonov delovnih mest v 15 glavnih svetovnih gospodarstvih. Odpuščanje zaradi umetne inteligence se je že pričelo na Japonskem, saj je japonska zavarovalniška hiša Fukoku Mutual Life Insurance pred časom napovedala, da bo odpustila kar 34 zaposlenih, njihovo mesto pa bodo prevzeli programi s področja umetne inteligence (http://bit.ly/Fukoku-Mutual-Life-RN). Njihova odpustitev naj bi zavarovalnici letno prinesla za okoli preračunanih 1,1 milijonov evrov prihranka ob kar 30 odstotnem povišanju produktivnosti.

Ker naj bi roboti in umetna inteligenca kmalu pričeli jemati delovna mesta tudi v Evropski uniji, je europarlamentarka Mady Delvaux-Stehres poslance evropskega parlamenta opozorila na nujen sprejem ukrepov, ki bi preprečili oziroma vsaj omilili negativni vpliv umetne inteligence na življenja mnogih članov evropske unije. Zaradi tega ne preseneča, da je članicam Evropske unije pozvala k temeljitemu razmisleku o čimprejšnji uvedbi tako imenovanega univerzalnega dohodka. Človek pač mora od nečesa živeti oziroma mora imeti denar za nakup tistega, kar proizvajajo roboti. Pri univerzalnem dohodku dejansko gre za to, da imajo vsi državljani zagotovljen fiksni dohodek, ne glede na njihovo starost in premoženje, ta pa naj bi bil dovolj visok za preživetje. Poleg tega Evropska komisija državam članicam predlaga, da temeljito raziščejo in opredelijo delovna mesta, ki jih bodo kmalu zasedli roboti.

Ali bodo države članice Evropske unije prisluhnile europarlamentarki Mady Delvaux-Stehres in Evropski komisiji je seveda še prezgodaj govoriti. Številni poznavalci so prepričani, da se bo to moralo prej ali slej zgoditi, saj v nasprotnem primeru bo preveč revnih ljudi, kar bi povzročilo splošno negodovanje ali celo vojno.


Prijavi napako v članku