Računalništvo, telefonija
12.04.2017 06:33

Deli z drugimi:

Share

EU od Združenih držav zahteva boljšo zaščito e-zasebnosti!

Ameriška vlada bi morala bolje zaščititi elektronske osebne podatke državljanov Evropske unije.
Ameriška vlada bi morala bolje zaščititi elektronske osebne podatke državljanov Evropske unije.

Številne dosedanje afere, povezane z vohunjenjem ameriške agencije za nacionalno varnost NSA (National Security Agency) in drugih ameriških vladnih ustanov, so pokazale, da lahko njeni agentje brez večjih težav vdrejo v skorajda vse računalniške sisteme na svetu. Prikrito vohunjenje jim dejansko omogoča zakonodaja, saj ameriške varnostne agencije lahko vohunijo tako za ameriškimi kot tujimi državljani in sicer tako v Združenih državah Amerike kot drugod po svetu. Te seveda imajo vpogled tudi nad podatki, ki jih evropski državljani shranjujemo v okviru storitev podjetji, ki imajo sedež onkraj luže.

Kot odgovor na vse bolj grob poseg v našo elektronsko zasebnost s strani Združenih držav Amerike so evropski poslanci pred kratkim sprejeli posebno resolucijo, ki ameriški vladi sporoča, da mora bolje poskrbeti za zaščito osebnih podatkov državljanov držav članic Evropske unije. Poleg tega mora spoštovati Listino Evropske unije o temeljnih človekovih pravicah. Te smernice je Evropski parlament sicer sprejel že januarja letos, vendar s strani ameriške vlade še niso naleteli na plodna tla.

Evropski poslanci bodo ocenili stanje na področju varovanja elektronske zasebnosti evropskih državljanov na zasedanju Evropskega parlamenta v začetku jeseni. Colj sestanka bo predvsem ugotoviti, ali so ameriški poslanci poskrbeli za boljše varovanje e-zasebnosti državljanov evropske unije. V kolikor temu ne bo tako, bo evropski parlament moral odločneje ukrepati, saj državljani evropske unije ameriškim podjetjem zaupajo skorajda vse osebne podatke na spletu.


Prijavi napako v članku