Računalništvo, telefonija
23.04.2013 13:35
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Elastični zaslon, ki jemlje dih

Inženirji inštituta MIT so pripravili koncept nadvse zanimivega zaslona, pri katerem lahko slike dobesedno primemo in jih potegnemo navzven oziroma potisnemo navznoter. Za pripravo novosti so bili uporabljeni aktuatorji, globinske kamere, projektor in silicijev zaslon.
Zaslon Obake uporabnika popelje v povsem novo dimenzijo prikaza slik!
Zaslon Obake uporabnika popelje v povsem novo dimenzijo prikaza slik!

Tridimenzionalna tehnika prikazovanja filmskih posnetkov in slik prihaja vedno bolj v ospredje, saj ponuja boljšo uporabniško izkušnjo kot običajni 2D zasloni. Ker pa gre pri tej tehnologiji v osnovi še vedno za dvodimenzionalni prikaz slik z »optično prevaro«, so inženirji ameriškega tehnološkega inštituta MIT (Massachusetts Institute of Technology) poskrbeli za pripravo koncepta novodobnega zaslona, pri katerem lahko slike dobesedno primemo in jih potegnemo navzven oziroma potisnemo navznoter.

Zaslon z razvojno oznako »Obake« oziroma »o-baa-keh« je bil pripravljen na osnovi aktuatorjev, »globinskih« kamer, projektorja in silicijevega zaslona. Celoto zaključuje namenska programska oprema, ki poskrbi, da se prikaz slik v realnem času prilagaja položaju roke. S tem uporabnik dobi občutek, kot da slika dejansko izstopa in mu omogoča, da kar s prsti »prikaže« gorovja, izriše reke, oblikuje hribe in še mnogo več. Kako se prototip zaslona »Obake« obnese v praksi, si lahko ogledate na spletnem naslovu http://goo.gl/GRSQt. Upajmo, da bo novost kdaj mogoče kupiti tudi v prosti prodaji.


Prijavi napako v članku