Računalništvo, telefonija
13.04.2007 07:02

Deli z drugimi:

Share

DSI #2

Tudi drugi dan posvetovanja Dnevi slovenske informatike 2007 je bil s strokovnega vidika izjemno zanimiv in pester. Zvrstila so se predavanja v kar sedmih različnih vsebinskih sekcijah, tri plenarna predavanja, dve okrogli mizi in delavnica na temo modeliranja in prenove poslovnih procesov. Zvečer so se udeleženci zabavali ob večerji na barki in druženje nadaljevali na after-partyu v News pub-u.

Dopoldanska plenarna predavanja so opozorila na nekatera pomembna področja, ki jih doživljamo in se jih nekako kar ne zavedamo. Zlivanje medijev in uporabniško generiranje vtisov bo postalo že del nas. Zaradi aktualnosti in pomena, ki ga predstavlja uvajanje e-Uprave, pa ne gre prezreti tudi prispevka o varovanju državnih registrov. V dvorani je potekala živahna razprava v času dogajanja.

V nadaljevanju je v sekciji Informacijska družba, sklop “Politika informatizacije izobraževanja”, začel predavanje doc.dr. Marko Colnar, ki je obravnaval tematiko o informatizaciji vzgojno-izobraževalnih zavodov. Nadaljevala je Gorjanc Janja na temo spodbujanja uporabe informacijske tehnologije ter povečanja uporabe računalniške učilnice med občani lokalne skupnosti. Sekcijo je zaključila gospa Žepič Mateja na temo projektov mednarodnega sodelovanja. Drugi blok sekcije je ponudil kopico strateških pogledov na specifična področja kot so inžinirska orodja v proizvodnji ter ugotavljanje varovanja informacij v javnem sektorju. Prav tako je bilo govora tudi o uporabnih standardih v COBIT-u ter razmerah na področju uporabe in razvoja odprte kode v EU.

V nadaljevanju sekcije je s predavanjem začel g. Gerlič Ivan, ki je obravnaval tematiko informacijsko komunikacijske tehnologije in konceptualnega pristopa o uspešnejšem poučevanju in učenju naravoslovja ter tehnike. Nadaljeval je g. Zaletel Mihael s predstavitvijo o boljši kvaliteti pouka z uporabo računalnika pri predmetu fizika. Nadalje je svoj prispevek o uporabi spletnih učilnic in Wikijev pri poučevanju predstavil g. Horvat Borut. Za konec pa je g. Janežič Gregor predstavil še računalniški didaktični program kot pripomoček za uspešno premagovanje težav pri predmetu matematika.

Sprejemanje odločitev je nadvse odgovorno delo, ki je neodvisno od področja delovanja na posameznih segmentih delovanja informacijske tehnologije. Posamezne odločitve so bolj tvegane, druge manj, a nobena danes ne more dopuščati napak. V izogib temu uporabljamo najrazličnejša možna orodja. Spekter le-teh je kar bogat. Seveda na izbor med obstoječimi produkti ali pa na odločitev za lastno produkcijo vpliva tudi področje delovanja in njegova specifika (medicina, hitra pomoč). Predstavljeni članki so postregli s praktično obarvanimi spoznanji in rezultati pri odločanju. Predavatelji so predstavili sistem za dispečersko službo, sistem za sprejemanje odločitev na področju turizma ter nasvete pri izboru orodja. Spoznanja in ugotovitve na aplikativnem področju imajo podporo tudi v znanstvenem delovanju nadgradnje obstoječih metod.

V prvem delu sekcije Informacijske rešitve so bile predstavljene izkušnje in dobre prakse domačih podjetij pri načrtovanju procesov za informatike, uporabi odprte kode v podjetju, upravljanju s poslovnimi pravili pri razvoju velikih podatkovnih zbirk ter upravljanju identitet v okolju Univerze v Ljubljani. V drugem delu sekcije so bile predstavljene informacijske rešitve na področju sodobnih elektronskih arhivskih sistemov, on-line zdravstvenega zavarovanja, GIS sistemov in izdelave portalov.

V okviru prvega bloka sekcije Metodologije in pristopi k razvoju in upravljanju informacijskih rešitev je dr. Lozej Miro udeležencem predstavil problematiko neupoštevanja vložka, ki je potrebna v fazi vzdrževanja programske opreme. Sledilo je predavanje o modelno usmerjenem razvoju kot obetavnem pristopu k razvoju programske opreme. G. Rok Štebe iz Fakultete za računalništvo in informatiko je predstavil trenutno stanje ter smernice za nadaljnje raziskave. Ga. Selčan Livija je kot tretja predavateljica spregovorila o obvladovanju sprememb, za njo pa je g. Lazarević Aleksander predstavil metodo za ocenjevanje napora programskih projektov, ki so jo razvili v lastnem podjetju.

Predstavljeni so bili trije sklepi rešitev:
– kakovost podatkov,
– varnost pred vdori ter avtentikacijo,
– razvijanje informacijskih rešitev.

Še posebej so bile zanimive metode razvoja spletnih rešitev prek spletnega inženiringa.Vse več je poudarka na standardih, kakovosti in varnosti, kar predstavlja napredek v zrelosti dojemanja IT panoge v Sloveniji.

E-izobraževanje je najhitrejša rastoča oblika izobraževanja, ki dokazuje vedno večje zahteve po znanju in inovativnosti, do katerih lahko pristopamo le z novimi oblikami. E-izobraževanje pa je lahko uspešno, če presežemo staro obliko izobraževanja z novimi oziroma drugačnimi strategijami izobraževanja. Vendar pa obstaja ključna vloga za uspešnost izobraževanj, vključenost in aktivnost učitelja. E-izobraževanje ne more nadomestiti učitelja.

V delavnici “Metodologija inštituta za poslovno informatiko za modeliranje in prenovo poslovnih procesov” je bila predstavljena metodologija IPI za modeliranje in prenovo poslovnih procesov, ki je bila oblikovana na podlagi izkušenj. Opozorjeno je bilo na kritične dejavnike uspeha, pogoste težave in ugotovitve. V nadaljevanju so predstavili konkreten primer izvedbe projekta.

Četrtkovo popoldansko posvetovanje se je zaključilo z dvema okroglima mizama. Prva je obravnavala znanje informatike in računalništva v šolskem sistemu, druga okrogla miza pa se je osredotočila na vprašanje varovanja informacijske zasebnosti posameznika.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več
Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več
Zlati partner

T-2 d.o.o

Verovškova ulica 64a, 1000 Ljubljana, Tel: 064 064 064
Za podjetja in domove je dostop do interneta v večini primerov bolj pomemben kot njihove druge podporne storitve. Praktično vsa podjetja potrebujejo internetni dostop za vsako delovno ... Več
Zlati partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več