09.11.2010 12:23

Deli z drugimi:

Share

Družabno mreženje za podjetja

Programska rešitev IBM Lotus Connections omogoča zaposlenim nov komunikacijski kanal. V primerjavi s klasičnimi orodji, kot sta elektronska pošta in telefon, omogoča hitrejšo uporabo, ki je podobna dejanskemu pretoku informacij pri delu zaposlenih.
Družbeno omrežje za podjetja
Družbeno omrežje za podjetja

Zaposleni so najbolj neizkoriščen potencial vposlovanju. Kako sodelujejo pri uresničevanju vsakodnevnih zadolžitev, koliko časa porabijo zapridobivanje vhodnih informacij, kaj s temi informacijamipočnejo, kam shranjujejo rezultate, kakopridobljeno znanje delijo s širšo interesno alistrokovno skupino, kako angažirajo sodelavce za pomoč pri realizaciji ad-hoc in ponavljajočih seopravil in ali sploh poznajo vsa ekspertna znanjater veščine sodelavcev, ki bi jim prišla v poštev prilastnih zadolžitvah? Ta in podobna vprašanja predstavljajo pomemben izziv za podjetja.

Uvedba IBM Lotus Connections je korak naprejna poti reševanja zastavljenih vprašanj. Rešitevvključuje več storitev,s pomočjo katerih se lahkosodelavci povezujejo v dinamična družabnaomrežja in skupnosti:

Profili
Storitev omogoča hitro iskanje sodelavcev tervseh njihovih družabnih podatkov in aktivnosti. Profil uporabnika vsebuje poleg informacij ouporabniku, kontaktnih podatkov in njegovegapoložaja v strukturi podjetja, še družabne informacije– namizje (časovni tok prispevkov osebna uporabnikovem omrežju – microblogging),oblak meta oznak, trenutne javne aktivnosti, zadnji javni blogovski prispevki in javne datoteke, ki jih uporabnik deli z vsemi sodelavci.

Skupnosti

Omogočajo povezovanje sodelavcev, ki delajona skupnih projektih ali njihovo področje delazajema skupne teme. Tako povezani se lahkoboljše organizirajo, aktivno sodelujejo, razpravljajoin delijo vire informacij.

Datoteke
Storitev omogoča odlaganje, deljenje, metaoznačevanje, komentiranje in upravljanje zrazličicami datotek. Datoteke so na voljo projektniskupini ali širši skupini sodelavcev, katerim soinformacije relevantne. Uporaba te storitve pabo tudi občutno zmanjšala pošiljanje velikih priponkv elektronskih sporočilih.

Wiki strani
Storitev je primerna za kreiranje vsebin, pri katerihje treba vključiti več avtorjev, te pa sepogosto spreminjajo in je ključno, da so ažurne. Primeri takih vsebin so: interne spletne strani, baze znanja ali letno poročilo podjetja. Uporabnikise lahko naročijo na avtomatsko obveščanjeo spremembah vsebin, mogoče pa je tudi voditizgodovino sprememb.

Spletni zaznamki
Dajejo novo dimenzijo “klasičnim” priljubljenimspletnim povezavam, ki so bile do sedaj shranjenelokalno, na posameznikovem računalniku. Storitev namreč omogoča deljenje povezav s sodelavci, opremljanje povezav z meta oznakami,prijavo nedelujočih povezav, uvoz priljubljenih iz brskalnika in komentiranje.

Blogi

Gre za prvoosebno izražanje mnenj, ki jihsodelavci delijo med seboj. Izmenjujejo lahko ideje, iniciative ali skupinsko rešujejo probleme. Obenem jim storitev omogoča pridobitev povratne informacije.

Aktivnosti
Storitev za skupinsko uresničevanje in spremljanje napredovanja ad-hoc in ponavljajočih seaktivnosti, povezanih s projektom, ciljem ali iniciativo. Tako lahko v vsakem trenutku preverimo, v kateri stopnji se nahaja posameznikorak aktivnosti in kdo je do sedaj svoje delo žeopravil in pa seveda tudi, kdo je šibki člen. V aktivnostije možno pripeti datoteke, elektronskasporočila, prepise zadnjih pogovorov prek kanalov neposrednega sporočanja in druge relevantnevire informacij.

Domača stran
Na vstopni spletni strani so zbrani zadnji javniprispevki sodelavcev, kar vzpodbuja uporabnikak širitvi lastnega družabnega omrežja inpovezovanja z drugimi osebami. Sodelavci lahko tukaj spremljajo tudi prispevke ostalih, s katerimi sodelujejo.

Mobilno
Vse več sodelavcev dostopa do poslovno kritičnih aplikacij tudi prek mobilnih telefonov in pametnih naprav. Zato je mogoče dostopati do prilagojenih profilov, aktivnostiin blogov preko mobilnega brskalnika za telefone iPhone in Nokia S60.

Od zrele programske rešitve se pričakuje, da se povezuje z obstoječim informacijskim okoljem v podjetjih. IBM Lotus Connections niizjema. Na voljo so brezplačni vtičniki, ki jih je moč namestiti v Microsoft Windows, MicrosoftOffice, Microsoft SharePoint in obogatiti obstoječe funkcionalnosti z družabnimi storitvami. Seveda se storitve integrirajo tudi z IBM programskimi rešitvami. Za razširitev funkcionalnosti lastnih aplikacij so na voljo aplikacijski programski vmesniki. Prav tako je možno razširiti funkcionalnosti IBM LotusConnections z novimi gradniki.
IBM Lotus Connections sodelavcem omogoča, da uporabljajo način komunikacije, ki jim je blizu. Sodelavci bodo v duhu družabnih medijev raje, hitreje in bolj ažurno komunicirali med seboj. Porajale pa se bodo tudi želje po sodelovanju z drugimi –poslovnimi partnerji, uporabniki. In te želje je mogoče uresničiti.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem MARMIS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri MARMIS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Tivoli Storage Manager v6.2

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem MARMIS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

SOFTWAREONE d.o.o.

Šmartinska cesta 53, 1000 Ljubljana, Tel: 05 925 03 00
Ponujajo licenčno programsko opremo več kot 3000 različnih proizvajalcev, kot tudi svetovanje in profesionalne storitve. Skupina COMPAREX, katerega del je tudi COMPAREX d.o.o. ima ... Več
Zlati partner

SIDERA d.o.o.

Ulica Gradnikove brigade 11, 1000 Ljubljana, Tel: 031 777 790
O PODJETJU Sidera, ki v latinskem jeziku pomeni zvezda in je nastala v želji, da bi njena ustanoviteljica Urška Ambrož svoje dolgoletno delo v medijih združila s kreativno žilico, ... Več
Zlati partner

PANASONIC SLOVENIJA

, , Tel: 080 080 799
Panasonic je ena največjih svetovnih blagovnih znamk na področju potrošniške elektronike. Že več kot stoletje uporabnike razvaja z najnovejšimi televizijskimi sprejemniki, fotoaparati, ... Več
Zlati partner

MICROSOFT d.o.o.

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 01 584 61 11
Slovenska podružnica Microsofta je bila ustanovljena leta 1994 z željo, da bi tudi slovenskemu trgu ponudili inovativno programsko opremo. Od začetkov, ko so bili v podjetju zaposleni ... Več