Računalništvo, telefonija
07.05.2020 12:00

Deli z drugimi:

Share

Z droni v boj proti pandemiji koronavirusa

Z droni v boj proti pandemiji koronavirusa
Z droni v boj proti pandemiji koronavirusa

Podjetje Manna Aero, ki je začelo s testiranjem dostave hitre hrane z droni, je bilo zaradi “koronakrize” primorano prekiniti teste in spremeniti smer razvoja. Povezali so se z irskim zdravstvenim sistemom in zdaj dostavljajo zdravila in najnujnešo zalogo do občutljivih skupin. “Drone-to-door” testiranje so zagnali v majhnem ruralnem mestecu Moneygall, uporabljajo pa avtonomne drone narejene v Walesu. Kmalu naj bi začeli prve teste tudi v Veliki Britaniji.

Sistem deluje tako, da pacient opravi videoposvet z zdravnikom, ki potem napiše recept. Droni poskrbijo, da zdravila dobesedno priletijo do vrat pacientov. Ista flota dronov v testnem območju dostavlja tudi najnujnejša živila, kot so kruh in mleko. Starejši prebivalci mesta, ki ne smejo zapuščati svojih domov pravijo, da se jim rešitev zdi izvrstna.

Albanija v boj proti širjenju koronavirusa tudi z droni

Albanija v prizadevanjih za zajezitev širjenja koronavirusa med drugim uporablja tudi drone, ki prebivalce opozarjajo, naj ohranjajo socialno distanco in spoštujejo sprejete ukrepe. Tisti, ki zaradi nujnih opravkov želijo zapustiti domove, pa lahko obrazce za izhode izpolnijo na internetu.


Kako na Kitajskem z droni omejujejo koronavirus

Termovizijske kamere, nameščene na drone, merijo telesno temperaturo ljudi v njihovih domovih – a to še zdaleč ni edini primer, kako droni na Kitajskem sodelujejo pri izvajanju ukrepov ob pojavu koronavirusa. Na družbenem omrežju Twitter, nato pa še drugje, se je pojavil video posnetek uslužbenca, ki z brezpilotnim letalom meri telesno temperaturo stanujočih v večstanovanjskih stavbah. Uslužbenec, ki stoji daleč od stavb in potencialno zbolelih, usmerja dron proti balkonom, kamor se za kratek čas zatečejo stanovalci, katerih telesno temperaturo želijo izmeriti. Z droni na Kitajskem spremljajo tudi upoštevanje omejitev gibanja in nošenje zaščitne opreme.

Kako bi drone uporabljali v Sloveniji

Manjše tovorne drone bi lahko uporabljali v številnih primerih tudi pri nas, denimo v kmetijstvu ali pri nadzoru cest, za spletni portal Finance ugotavlja Daniel Avdagič, direktor podjetja AV Living Lab, kjer se ukvarjajo z razvojem mobilnosti. Dron posname cesto iz zraka, potem pa algoritmi usklajujejo slike in nadzorniki lahko vidijo razvoj razpok ter opravijo vzdrževalna dela. Drone bi lahko uporabljali tudi za nadzor v gradbeništvu, za spremljanje požarov, prevoz pošiljk v zdravstvu in drugo. Kljub temu, da uporaba dronov v času krize ni tako razširjena kot drugod po svetu, podjetja že razmišljajo, kako karseda učinkovito vključiti dotično tehnologijo.


Prijavi napako v članku