Računalništvo, telefonija
08.03.2017 15:40
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Pogosta uporaba družbenih omrežij povzroča občutek osamljenosti

Pogosta uporaba družbenih omrežij povzroča občutek osamljenosti
Pogosta uporaba družbenih omrežij povzroča občutek osamljenosti

Družbena omrežja so za mnoge postala nekakšen nadomestek resničnega življenja, kar še posebej drži za najbolj priljubljeno družabno omrežje na svetu Facebook. Na družbenih omrežjih namreč najdemo vse več posameznikov, ki poskušajo doseči svojih pet minut slave z brezglavim objavljanjem fotografij in videoposnetkov. Zaradi tega ne preseneča nedavna ugotovitev skupine ameriških psihologov, da uporaba družbenih omrežij več kot dve uri dnevno podvoji verjetnost, da se bo uporabnik počutil osamljeno, njegovo življenje pa bo iz dneva v dan manj »vredno«.

Ameriški psihologi so do omenjene ugotovitve prišli tako, da so proučili skoraj 2.000 prostovoljcev starosti med 19 in 32 let, pri čemer so ti uporabljali bogato paleto družbenih omrežij, kot so Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter, Pinterest in Tumblr. Raziskava je pokazala, da imajo ljudje zaradi družbenih omrežij manj časa za prave medčloveške odnose, saj vedno več časa zapravljajo na spletu in družbenih omrežjih. Največ škode pa posameznikom povzročajo predvsem tisti, ki na družabnih omrežjih objavljajo le najlepše trenutke, slike s potovanj po eksotičnih krajih, fotografije z zanimivih koncertov, vedno nasmejane obraze in podobne objave. Te objave namreč pri ostalih uporabnikih družbenih omrežij, ki nimajo “idealnega” življenja, vzbudijo občutek zavisti.

Če se tudi vi počutite osamljene, je to morda posledica pretirane uporabe družabnih omrežij in spremljanje »idealnega« življenja vaših prijateljev. Zaradi tega bi bilo morda precej bolje, da bi več časa vložili v prave medčloveške odnose, ki so precej bolj pristni od tistih, ki jih doživljate na družabnih omrežjih.


Prijavi napako v članku