Triki in nasveti
18.08.2011 12:50
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Deset nasvetov kako najti VSE s spletnim iskalnikom Google

Google odslej skrbno preži nad našimi računalniki!
Google odslej skrbno preži nad našimi računalniki!

Prav gotovo vsi poznamo spletni iskalnik Google. Ta je nadvse enostaven za uporabo in je nesramno hiter. Z njim lahko namreč v pičlih nekaj sekundah najdemo vse, kar iščemo. To seveda drži le v primeru, da natančno vemo, kako pravilno iskati želene vsebine. Da bi lahko pohitrili iskanje s trenutno najboljšim spletnim iskalnikom, vam v nadaljevanju podajamo deset priročnih nasvetov.

1. Enostavno je dobro

Če potrebujete nekaj osnovnega in nimate dovolj informacij za iskanje, bo najboljše, da v spletni iskalnik Google vpišete le nekaj osnovnih ključnih besed. Za vse ostalo bo poskrbel Google. Če na primer iščete kitajsko restavracijo, a ne poznate imena, v Google vpišite »Kitajska« in poštno številko kraja, kjer se ta nahaja. Če ne poznate poštne številke, vpišite ime kraja ali regijo.

2. Manj je najboljše

Ker spletni iskalnik Google išče po vseh besedah, ki jih vnesemo, je priporočljivo, da vanj vpišemo le tiste besede, ki so ključne. Namesto da v spletni iskalnik Google vpišemo »v kateri državi imajo največje število prebivalcev« vanj vpišemo le »seznam držav po prebivalstvu«.

3. Uporabljamo narekovaje

Če pri iskanju želene vsebine uporabljamo narekovaje (»«), bomo s tem spletnemu iskalniku Google sporočili natančen vrstni red besed, ki jih želimo imeti v zadetkih. Pri tem moramo paziti, da nam spletni iskalnik zaradi tega ne bo izpustil pomembnih vsebin. Če na primer v spletni iskalnik Google vnesemo ključno besedo »John Adams«, nam bo ta izpustil zadetke kot so John Q. Adams ali Adams, John.

4. Izključimo nepotrebne besede

Če pri iskanju uporabljamo vezaje (-) pred ključnimi besedami, te izključimo is zadetkov. Če na primer iščemo avtomobile, ki so bili izdelani v letu 1957 in zraven pripišemo »-mustang«, nam bo spletni iskalnik Google iz zadetkov izključil vse spletne strani, ki vsebujejo besedo »mustang«. Tu je potrebno biti previden, saj se v tem primeru v zadetkih ne bodo pojavile spletne strani, ki imajo avtomobile blagovne znanke Mustang navedene kot opcijo.

5. Zapolnimo praznino

Z uporabo zvezdice (*) bomo spletnemu iskalniku Google sporočili, naj išče karkoli v tem delu stavka ali poizvedbe. To pride na primer v poštev tedaj, ko iščemo izide glasovanja ali volitev. Če bomo v spletni iskalnik vpisali »parlament* glasovanje* pokojninska reforma*« (brez narekovajev), nam bo iskalnik poiskal vse spletne strani, kjer so slovenski poslanci glasovali o sprejemu pokojninske reforme.

6. Izločevanje po vsebini

Spletni iskalnik Google privzeto poišče vse spletne strani, ki vsebujejo ključne besede. Iskanje lahko omejimo na način, da pred ključnimi besedami vpišemo področje, ki nas zanima. V spletnem iskalniku Google tako lahko iščemo le slike, novice, knjige, videoposnetke, recepte, spletne dnevnike, revije in še bi lahko naštevali.

7. Nasprotno iskanje

Če želimo imeti med zadetki le spletne strani iz določene države, lahko to naredimo na sila enostaven način. Za to zadošča, da med ključne besede vpišemo ime države s podpičjem (na primer :Slovenija).

8. Iskanje po spletnih straneh

Ste si kdaj zaželeli iskati vsebine po spletnih straneh, ki nimajo na voljo iskalnika? To lahko kakopak počnemo s spletnim iskalnikom Google. Za to zadošča, da v spletni iskalnik najprej vpišemo želene ključne besede in nato vpišemo še besedo »site:« z domeno spletne strani (na primer: nvidia site:http://www.racunalniske-novice.com/).

9. Specifični dokumenti

Spletni iskalnik Google lahko uporabljamo za iskanje dokumentov v točno določenem formatu. Če na primer želimo imeti v zadetkih le Excelove preglednice, potem zadošča, da po ključnih besedah pripišemo še besedo filetype:xls (na primer finančno poročilo MJU filetype:xls).

10. Računanje

Če pri roki nimamo računalnika in nam računanje »na pamet« ne gre od rok, si lahko pomagamo kar s spletnim iskalnikom Google. Za to zadošča, da »matematični problem« vpišemo v iskalno vrstico in pritisnemo na tipko Enter (na primer 12+34-10).


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

ANNI d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 580 08 00
Podjetje Anni, d. o. o., je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že praktično od samega začetka. Brez pretirane hvale lahko rečemo, da svoje delo opravljajo dobro, saj ... Več

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več

WLAN-SAT, Aleksander Marzidovšek s.p.

Krasna 5, 2319 Poljčane, Tel: 040 222 266
Se še spomnite slovenskega foruma Wlan-Sat, ki je bil osrednje vozlišče za uporabnike, ki so želeli izvedeti več o brezžičnih sistemih? Čeprav foruma ni več v prvotni obliki, ... Več

ZASLON TELECOM d.o.o.

Brnčičeva 13, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 563 43 30
Zaslon Telecom razvija visokotehnološke rešitve za brezpapirno poslovanje, CTI tehnologije ter interaktivne rešitve na dotik. Več