Računalništvo, telefonija
21.01.2010 12:55
Posodobljeno 11 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Dawning 6000 – povsem kitajski superračunalnik

Povsem kitajski superračunalnik bo precej skrajšal čas preračunavanja zahtevnejših matematičnih operacij!
Povsem kitajski superračunalnik bo precej skrajšal čas preračunavanja zahtevnejših matematičnih operacij!

V letošnjem letu naj bi kitajski računalničarji izdelali nadvse zmogljiv superračunalnik Dawning 6000, ki naj bi za preračunavanje podatkov uporabljal izključno kitajske procesorje Godson/Loongson. Gre za zelo zmogljive 64-bitne procesorje, ki so jih razvili kitajski strokovnjaki iz tamkajšnjega računalniškega inštituta (Institute of Computing Technology of Chinese Academy of Sciences) in so združljivi tako s 64-bitnimi distribucijami odprtokodnega sistema Linux kot tudi z najnovejšimi Microsoftovimi operacijskimi sistemi Windows družine x64.

Superračunalnik Dawning 6000 naj bi pri polni obremenitvi razvil skupno računsko moč razreda petaflopa oziroma sto tisoč milijard operacij s plavajočo vejico na sekundo. To niti ne preseneča, saj bo superračunalnik opremljen s 782 procesorji Loongson 3, ki podatke preračunavajo s kar šestnajstimi sredicami.

Če bo šlo vse po načrtih, naj bi bil superračunalnik Dawning 6000 nared že v prvi polovici letošnjega leta. Kolikor bo superračunalnik Dawning 6000 pri polni obremenitvi razvil skupno računsko moč razreda petaflopa, se bo kakopak uvrstil tudi na seznam najhitrejših superračunalnikov na svetu “TOP500“.


Prijavi napako v članku