Računalništvo, telefonija
16.04.2017 09:28
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Dan, ko bodo telefoni nadomestili osebne računalnike, ni več daleč

Dan, ko bodo telefoni nadomestili osebne računalnike, ni več daleč
Dan, ko bodo telefoni nadomestili osebne računalnike, ni več daleč

Pametni mobilni telefoni so postali že enako zmogljivi kot osebni računalniki, njihova uporabnost pa žal še ni na enakem nivoju, saj je uporabniška izkušnja na njih precej slabša. Francosko start-up podjetje Miraxess želi temu narediti konec, in sicer z zanimivim prenosnim »računalnikom« Mirabook. Naprava se vsaj po obliki ne razlikuje od običajnega prenosnika, le da je opremljena z dodatnim kablom za povezavo s telefonom, ki se nahaja tik pod tipkovnico. Pri tem moramo poudariti, da sam prenosnik nima dovolj strojne opreme za samostojno delovanje. Ta je v telefonu, ki ga priključimo nanj.

Prenosnik oziroma ohišje Mirabook dejansko razpolaga le z ohišjem, zaslonom s 33,8-centimetrsko (13,3-palčno) diagonalo ločljivosti 1920 x 1080 slikovnih točk, dvema priključkoma USB 3.0, enim priključkom USB-C ter video izhodom HDMI. Tu najdemo še bralnik pomnilniških kartic microSD, pri čemer lahko uporabimo pomnilniške kartice do velikosti 128 gigabajtov. Ker Mirabook nima vgrajenih strojnih komponent, tehta manj kot en kilogram, napolnjena baterija pa naj bi zadoščala za kar 24-urno avtonomijo delovanja. Dodatna prednost novosti je tudi v tem, da bo polno združljiva s pametnimi mobilnimi telefoni Android, saj naj bi v polni meri podpiral tehnologijo Andromium.

Prednaročila za prenosni računalnik Miraxess Mirabook je mogoče opraviti le preko spletnega portala IndieGoGo (http://bit.ly/Mirabook-IndieGoGo), za vstopno različico pa je treba odšteti 190 evrov. Če ga naročimo v Slovenijo, bomo k temu morali dodati še poštne stroške in carinske dajatve. Prvi kupci bodo novost predvidoma prejeli konec letošnjega leta.


Prijavi napako v članku