Računalništvo, telefonija
12.01.2018 20:35

Deli z drugimi:

Share

Cruise AV je GM-ov prvi avtomobil brez volana

Cruise AV je GM-ov prvi avtomobil brez volana
Cruise AV je GM-ov prvi avtomobil brez volana

Revolucija avtonomnih vozil je že kar nekaj časa tik pred vrati, vendar za zdaj še ne moremo govoriti o masovnem pojavu. Podjetje General Motors se je odločilo, da ne sme zaostajati za konkurenco in njihov zadnji prjekt Cruise AV je lep dokaz za to. GM je marca leta 2016 kupil podjetje Cruise Automotive za 1 milijardo doalrjev in Cruise AV je prvi proizvod sodelovanja. Gre za avtonomno vozilo v pravem pomenu besede, saj nima volana, pedalov in nobenih drugih vozniških kontrol – razen ekrana na dotik. Pri GM-u načrtujejo, da bi naj Cruise AV na ceste dobili že naslednje leto.

Dotični avtomobil ni zgolj popolnoma avtonomen kar se tiče vožnje, temveč uporabnikom ponuja zanimive lastnosti kot so prednastavljena temperatura in glasba. To preprosto pomeni, da lahko nastavimo želeno temperaturo in zjutraj se vozilo avtomatsko segreje. Enako velja za glasbo, poleg tega pa si sistem zapomni naše glasbene preference in nam ob vožnji predvaja glasbo po našem okusu.

Avtomobil vseskozi komunicira s potniki, namreč vgrajeni so trije zasloni na dotik, preko katerih so potniki seznanjeni s podatki o vožnji. Ti ekrani v bistvu prikazujejo kaj vidijo “oči” avtomobila in potniki dobijo vsaj nek približen občutek o tem, kaj se dogaja med vožnjo z vozilom. Na sliki lahko vidimo en ekran na glavni armaturni plošči vozila, dva pa sta še v zadnjem delu vozila. Kljub temu, da lahko potniki spremljajo vožnjo skozi okna, jim LCD ekrani ponudijo tehnične podrobnosti o vožnji, ki celotno izkušnjo vožnje dvignejo na višjo raven.

Kako pa Cruise AV “gleda”? Skozi kompleksen skupek optičnih, laserskih in radarskih skenerjev. Slednji so sestavljeni iz treh ločenih radarskih sistemov, ki vsak spremlja svoj del vožnje. Bistvo njihovega delovanja je, da v primeru okvare oz. odpovedi katerega od sistemov deluje rezervni sistem. Prav tako je narejen tudi avtonomni sitem vožnje. To pomeni, da se v primeru kakršnekoli napake vključi drugi sistem. GM je dotične sisteme z rezervnimi komponentami pobral od predhodnikov, ki so se že soočali s težavami pri okvarah.

Avtomobili Cruise AV so že bili deležni intenzivnega testiranja po San Franciscu. Ekipa, ki je odgovorna za ta projekt, je avtomobile preizkusila v vseh vremenskih pogojih, prav tako pa tudi v raznih delih dneva. Do tega trenutka GM ne poroča o večjih težavah z vozili in načrtuje prve prodane kose že v začetku leta 2019.


Prijavi napako v članku