Računalništvo, telefonija
08.03.2018 08:49

Deli z drugimi:

Share

Chrome OS bi lahko kmalu poganjal programe za Linux!

Novi Google Chrome OS bo privzeto podpiral programe pripravljene za Linux!
Novi Google Chrome OS bo privzeto podpiral programe pripravljene za Linux!

Osebni in prenosni računalniki s prednameščenim Googlovim operacijskim sistemom Chrome OS so med uporabniki zelo priljubljeni, saj lahko z njimi nemoteno opravljamo vsakodnevna opravila. Poleg tega se lahko pobahajo še z izjemno hitrostjo delovanja, enostavnostjo uporabe in relativno visoko varnostjo. Kmalu pa bomo lahko z operacijskim sistemom Chrome OS poganjali celo programsko opremo, ki je bila pripravljena za odprtokodne operacijske sisteme Linux.

Možnost poganjanja programov za Linux na operacijskem sistemu Chrome OS je trenutno na voljo le razvijalcem, nova možnost pa bo na voljo vsem v različici Chrome OS 66. Trenutno je sicer za ta namen že mogoče uporabljati programsko orodje Crouton, vendar je potrebno predhodno aktivirati možnost za razvijalce, kar pomeni, da se morajo uporabniki s tem odreči številnim varnostnim možnostim oziroma funkcionalnostim, ki jih ščitijo pred napadi spletnih nepridipravov.

Poganjanje programov za Linux na operacijskem sistemu Chrome OS bo omogočil projekt “Crostini”, ta pa bo poskrbel, da bomo lahko poganjali programe za Linux brez potrebe, da bi se morali za to odreči dodatni varnosti. Novi Chrome OS 66 s podporo applikacijam Linux naj bi bil nared 24. aprila letos, Google pa bi ga lahko uradno predstavil v okviru letošnje konference Google I/O, ki se bo odvijala od 8. do 10. maja letos.


Prijavi napako v članku