Računalništvo, telefonija
24.11.2016 08:09
Posodobljeno 5 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Če uporabljate Facebook, bodite pozorni na škodljiva sporočila

Tudi sporočila na Facebooku so lahko nevarna!
Tudi sporočila na Facebooku so lahko nevarna!

Podjetje Facebook je dolsej zelo veliko denarja, časa in truda vložilo v varnost svoje platforme z namenom varovanja uporabnikov, a žal tudi to včasih ni dovolj. Spletni nepridipravi so namreč odkrili način, kako njihov sporočilni sistem zlorabiti za širjenje zlonamernih kod. Te se širijo preko slikovnih datotek SVG, in sicer s pomočjo kode JavaScript, ki nič hudega slutečega uporabnika preusmeri na lažno spletno stran YouTube in ga prelisiči v namestitev »razširitve« za brskalnik.

Preko sporočilnega sistema Facebook se pretežno širi zlonamerna koda Locky, ki na računalnikih šifrira datoteke in nato od uporabnikov zahteva odkupnino v virtualni denarni enoti bitcoin. Cena odklepa dokumentov je precej višja od sorodnih izsiljevalskih kod, saj avtor programa za odklep namreč lahko zahteva tudi do 1500 evrov odkupnine oziroma skoraj štiri bitcoine. Če uporabnik odkupnine ne poravna takoj, se lahko ta poveča tudi do 10 tisoč evrov. Napadalci lahko dnevno razpošljejo tudi po 200 tisoč sporočil z okuženo datoteko. Plačilo odkupnine v vrednosti 1500 evrov pa je za mnoge skorajda neizogibno, saj škodljiva programska koda zašifrira vse pomembne datoteke (seminarske naloge, slike s potovanj in podobno) tako, da postanejo neuporabne in jih je brez pomoči nepridipravov praktično nemogoče dešifrirati.

Na srečo se lahko pastem nevarne škodljive programske kode Locky, ki se širi preko sporočilnega sistema Facebook, izognemo na zelo preprost način. Med varnostnimi sporočili gre upoštevati, da ne odpiramo priponk neznanih pošiljateljev, imamo varnostne kopije svojih podatkov, posodabljamo svoj operacijski sistem, spletne brskalnike in drugo programsko opremo. Prepričati se moramo tudi, da uporabljamo zadnjo različico dovolj zanesljivega protivirusnega programa.


Prijavi napako v članku