Računalništvo, telefonija
11.07.2016 09:09

Deli z drugimi:

Share

Bomo za nove telefone Samsung morali kupiti posebno pomnilniško kartico?

Nova pomnilniška kartica Samsung ni združljiva s pomnilniškimi karticami microSD.
Nova pomnilniška kartica Samsung ni združljiva s pomnilniškimi karticami microSD.

Ker podjetje Apple za svoje mobilne naprave vedno znova »izumlja« nove standarde in vmesnike, se za to seveda vse bolj ogrevajo tudi pri konkurenčnem podjetju Samsung. Tokrat so se odločili za pripravo povsem novega datotečnega sistema oziroma formata za pomnilniške kartice. Novost temelji na osnovi standarda Universal Flash Storage (UFS) in je na voljo s kapacitetami 32 gigabajtov, 64 gigabajtov, 128 gigabajtov in 256 gigabajtov, prvi rezultati meritev zmogljivosti novosti pa kaže, da ta obeta veliko, in sicer predvsem na področju večpredstavnostnih vsebin.

Nova pomnilniška kartica podjetja Samsung je brez težav kos shranjevanju videoposnetkov ločljivosti 4K in predvajanju navideznih vsebin, saj pri polni zmogljivosti doseže hitrost zapisa podatkov do 170 megabajtov na sekundo, podatke pa prebira s hitrostjo do 530 megabajtov na sekundo. Hitrost zapisovanja in prebiranja podatkov je torej primerljiva z današnjimi pogoni Solid State, kar pomeni, da bi jih lahko v določenih mobilnih napravah celo nadomestila.

Žal pa ima nova pomnilniška kartica podjetja Samsung, ki temelji na osnovi standarda UFS, eno veliko pomanjkljivost. Čeprav ta vsaj na videz močno spominja na pomnilniške kartice microSD, z njimi ni združljiva. Trenutno ni znano, kdaj se bodo prve naprave Samsung s podporo novim pomnilniškim karticam pojavile na trgu. Ker pa bodo te namenjene predvsem mobilnim napravam, se zna zgoditi, da bodo z njimi opremljeni tudi pametni mobilni telefoni.


Prijavi napako v članku