Računalništvo, telefonija
28.12.2017 08:11

Deli z drugimi:

Share

Bomo mobilne naprave kmalu polnili kar na daljavo?

Mobilne naprave bomo kmalu lahko polnili praktično kjerkoli v prostoru!
Mobilne naprave bomo kmalu lahko polnili praktično kjerkoli v prostoru!

Danes že marsikateri pametni mobilni telefon in tablični računalnik srednjega in višjega cenovnega razreda omogočata brezžično polnjenje. Čeprav je ta način polnjenja mobilnih naprav med uporabniki nadvse priljubljen, moramo napravo še vedno fizično položiti na polnilno postajo. To bi se lahko spremenilo že kmalu, saj je ameriška zvezna komisija za komunikacije FCC (Federal Communications Commission) potrdila prvi brezžični polnilec, ki lahko mobilne naprave polni tudi v primeru, da so od bazne postaje oddaljeni do 90 centimetrov.

Zasluge za to gredo inženirjem start-up podjetja Energous, ki so za oddaljeno brezžično polnjenje mobilnih naprav pripravili polnilec WattUp. Njihov oddajnik dejansko električno energijo pretvori v radijske valove, ki se nato »razpošljejo« do mobilne naprave. Ta polnilec lahko sočasno polni večje število mobilnih naprav, možno pa ga bo uporabljati tako za polnjenje pametnih mobilnih telefonov kot tabličnih računalnikov, tipkovnic in brezžičnih ušesnih slušalk. Poleg tega polnjenje ne bo vezano na proizvajalca mobilne naprave, ki jo bomo polnili.

Kdaj bo inovativni brezžični polnilec WattUp podjetja Energous na voljo v prosti prodaji trenutno še ni znano. Bo pa ta javnosti prvič predstavljen na letošnjem sejmu elektronike CES 2018 ki bo od 9. do 12. januarja potekal v Las Vegasu. Upajmo le, da bo novost cenovno dosegljiva tudi manj premožnim uporabnikom.


Prijavi napako v članku