Računalništvo, telefonija
24.02.2016 06:15

Deli z drugimi:

Share

Bodo selfiji nadomestili kodo PIN?

Sitem plačevanja s selfiji naj bi zaživel še pred poletjem.
Sitem plačevanja s selfiji naj bi zaživel še pred poletjem.

Že dalj časa je znano, da je mobilno plačevanje med uporabniki pametnih mobilnih telefonov vse bolj priljubljeno, saj je enostavno in priročno. Ker pa zna biti vnos kode PIN za mnoge uporabnike zamudno, so pri podjetju MasterCard v 15 državah širom sveta uvedli nadvse zanimiv sistem. Ta namesto številke PIN za potrjevanje kartičnih transakcij potrebuje le selfij lastnika kartice in njegov prstni odtis.

Nov sistem plačevanja trenutno preizkuša okoli 500 prostovoljcev v 15 evropskih in severnoameriških držav, med katerimi žal ni Slovenije, je pa naša soseda Italija ter druge pomembne partnerice podjetja MasterCard, kot so Nemčija, Francija, Švica in Združene države Amerike. Uporabniki so novi sistem za potrjevanje plačil sprejeli z odprtimi rokami, saj je znatno enostavnejši v primerjavi z vnosom številke PIN. Za potrditev transakcije namreč zadošča, da uporabnik pogleda v kamero telefona. Drugi način potrditve plačila pa je uporaba prstnega odtisa, ki je prav tako nadvse enostavno opravila.

Novi sistem za potrjevanje plačil naj bi pripomogel k zmanjšanju števila zlorab mobilnega plačilnega sredstva, saj je pri uporabnikih najpogosteje uporabljen PIN še vedno 123456. Kdaj pa bo nov sistem dejansko zaživel, še ni znano. Po vsej verjetnosti se bo to zgodilo še pred koncem poletja.


Prijavi napako v članku