Računalništvo, telefonija
20.05.2017 14:46
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bodo polnilci za baterije električnih vozil vgrajeni kar v ceste?

Bodo polnilci za baterije električnih vozil vgrajeni kar v ceste?
Bodo polnilci za baterije električnih vozil vgrajeni kar v ceste?

Okoljski strokovnjaki se vse bolj zavzemajo za zeleni način potovanja. Do zdaj so dobički od prodaje naftnih derivatov preglasili opozorila o velikem onesnaževanju, ki ga povzročajo avtomobili na cestah, a se to vendarle spreminja na bolje. Vse več proizvajalcev avtomobilov se namreč posveča izdelovanju električnih vozil, ta pa iz dneva v dan postajajo cenejša. Edina težava, ki še vedno ostaja, je doseg, saj je avtonomija delovanja teh vozil pogosto precej krajša od pričakovane oziroma zahtevane.

To je inženirje podjetja Qualcomm spodbudilo k pripravi posebnega cestišča, ki je opremljeno z vgrajenim sistemom za polnjenje električnih avtomobilov. Za poskusne namene so postavili 100 metrov dolgo cesto, za polnjenje avtomobilske baterije pa skrbi indukcijski sistem moči 20 kilovatov. Cesta z vgrajenim polnilcem za električna vozila je bila postavljena v francoskem mestu Versailles, vrednost celotnega projekta pa znaša kar zavidljivih devet milijonov evrov.

Pri tem naj še omenimo, da je tehnologijo za brezžično polnjenje električnih avtomobilov med vožnjo pripravil francoski tehnološki inštitut Vedecom, električno vozilo pa je prispeval francoski avtomobilski gigant Renault. Preden bo novi sistem namenjen splošni uporabi, bodo morali strokovnjaki seveda opraviti še številne preizkuse. Ti bodo usmerjeni predvsem v preizkušanje in proučevanje varnosti in učinkovitosti prenosa električne energije.


Prijavi napako v članku