Računalništvo, telefonija
29.10.2018 12:08

Deli z drugimi:

Share

Bo RedHat pristal v rokah podjetja IBM?

..Ameriški tehnološki velikan IBM naj bi bil v zadnji fazi prevzema družbe RedHat, katere tržna vrednost znaša kar preračunanih 17,5 milijard evrov..
Podjetje IBM bo družbo RedHat prevzelo za kar preračunanih 29,9 milijard evrov.
Podjetje IBM bo družbo RedHat prevzelo za kar preračunanih 29,9 milijard evrov.

Zanesenjaki spletnega portala Bloomberg so pred kratkim presenetili z novico, da naj bilo podjetje IBM v zadnji fazi nakupa priznanega proizvajalca odprtokodne programske opreme RedHat. Če bodo šla poganjanja po začrtani poti, bi se moral prevzem zgoditi še pred koncem letošnjega leta. To je nedavno potrdilo tudi podjetje IBM, ki je za nakup dužbe RedHat pripravljeno odšteti kar preračunanih 29,9 milijard evrov, čeprav tržna vrednost družbe znaša okoli 17,5 milijard evrov.

Družba RedHat je bila ustanovljena leta 1993 in je v 25 letih delovanja ustvarila prihodke v višini preračunanih 2,5 milijard evrov, njena tržna kapitalizacija pa znaša okoli 17,5 milijard evrov. Delnice družbe so uvrščene na New Yorško borzo (New York Stock Exchange) in sicer že vse od leta 1999. Družba RedHat sicer zaposluje več kot 12.000 vrhunskih strokovnjakov.

Priznani proizvajalec odprtokodne programske opreme RedHat je poznan predvsem po istoimenskem odprtokodnem operacijskem sistemu Linux, njegovi programerji pa sodelujejo pri razvoju številnih drugih odprtokodnih rešitev, kot so Fedora, One Laptop Per Child, GNOME, Opensource.com, LibreOffice in drugih. Podjetje RedHat je seveda prisotno tudi v »oblaku«, pri čemer že dalj časa tako podjetjem kot posameznikov ponuja svoje oblačne storitve.

Nakup družbe IBM s strani podjetja RedHat sta potrdili že upravi obeh podjetji, za pričetek postopka pa je potrebna še privolitev delničarjev in varuhov konkurence. Zaradi tega se popolna združitev podjetji IBM in RedHat pričakuje šele v drugi polovici prihodnjega leta.


Prijavi napako v članku