Računalništvo, telefonija
11.09.2018 12:38

Deli z drugimi:

Share

Bo novi Snapdragon Wear revolucioniral trg pametnih ročnih ur?

Platforma Qualcomm Snapdragon Wear 3100 bi lahko znatno povečala uporabnost pametnih ročnih ur!
Platforma Qualcomm Snapdragon Wear 3100 bi lahko znatno povečala uporabnost pametnih ročnih ur!

Pametne ročne ure so med uporabniki vse bolj priljubljene, in sicer predvsem zaradi svoje vsestranske uporabnosti. Njihova največja hiba je trenutno nedvomno avtonomija delovanja, saj le redkokdaj preseže en dan. To še posebej velja za pametne ročne ure, ki temelji na osnovi Googlove platforme Android, že do konca tega leta pa naj bi se to spremenilo in sicer na bolje, saj je podjetje Qualcomm zanje pripravilo posebno mobilno platform z oznako Snapdragon Wear 3100.

Platforma Qualcomm Snapdragon Wear 3100 za pametne ročne ure je precej bolj energetsko učinkovita od tiste, ki je trenutno v uporabi (Snapdragon 2100). Ker nova platforma za delovanje porabi znatno manj električne energije, bo to seveda pomenilo daljšo avtonomijo delovanja pametnih ročnih ur. Inženirji podjetja Qualcomm so na novi platformi delali kar dobri dve leti, podpirala pa dve različni možnosti in sicer aktivno (active mode) in varčno (ambient mode), pri čemer bo pri varčni uporabljen zgolj pomožni procesor, kar pomeni, da bo za delovanje potreboval precej manj dragocene električne energije. V tem načinu delovanja bi povsem napolnjeno pametno ročno uro brez dodatnega polnjenja lahko uporabljali celo za kar mesec dni.

V varčnem načinu delovanja bodo uporabnikom še vedno na voljo klasične funkcije, kot so GPS, prikaz časa in brezžična povezava Bluetooth. Za vse naprednejše možnosti pa bo treba priklopiti v aktivni način delovanja, ki pa bo energijsko precej bolj potraten. Pri podjetju Qualcomm so zagotovili, da bo letos ponujena v prodajo vsaj ena pametna ročna ura, ki bo temeljila na njihovi novi platformi Snapdragon Wear 3100.

Vse nove pametne ročne ure Android s prenovljeno mobilno platformo Qualcomm Snapdragon bodo seveda poganjale najnovejši Androidni mobilni operacijski sistem Wear OS. Ta namreč temelji na osnovi pravkar predstavljenega mobilnega operacijskega sistema Android P ter pametnim ročnim uram prinaša kar nekaj novih zanimivih in novih možnosti. Med njimi najdemo izboljšano podporo za mobile aplikacije, prenovljen grafični vmesnik za boljšo berljivost in omejeno število procesov, ki se izvajajo v ozadju. Tu najdemo še možnost samodejnega izklopa brezžičnih povezav, ko je naprava v mirovanju in možnost izklopa brezžične povezave Wi-Fi, ko je naprava Bluetooth izključena. To seveda pripomore k še dodatnemu varčevanju z dragoceno energijo.


Prijavi napako v članku