Računalništvo, telefonija
13.07.2017 12:49
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Bitly prodan za 63 milijonov ameriških dolarjev

12 načinov kako pritegniti sledilce na Twitter, Facebook in LinkedIn
12 načinov kako pritegniti sledilce na Twitter, Facebook in LinkedIn

Podjetje, ki vam omogoča uporabo skrajšanih povezav je bilo prodano za 63 milijona ameriških dolarjev. Kupec je Spectrum Equity, ki si je z omenjenim zneskom zagotovilo večinski delež v podjetju. Kakšen je omenjeni delež ni znano se pa po neuradnih informacijah omenja, da naj bi ocenjena vrednost podjetja ob prevzemu bila nižja od takrat, ko je Bitly dobil zadnjo investicijo. Vrednost podjetja takrat je bila ocenjena na 100 milijonov ameriških dolarjev.

Bitly obstaja že devet let in na začetku je podjetje obljubljalo veliko več kot se je na koncu vse skupaj izšlo. Bitly je za investitorje postal zanimiv takrat, ko ga je zaradi tehnologije krajšanja povezav uporabil Twitter. Slednji je zaradi omejitve na 140 znakov potreboval orodje s katerim se lahko povezave na druge spletne strani ustrezno skrajšajo. Glavni razlog za veselje Bitly-jevih ustanoviteljev ni bil Twitter kot naročnik ampak dostop do podatkov. S prikazom Bitly-jevih povezav v sporočilih na Twitterju je namreč podjetje prejelo dober vpogled v obnašanje uporabnikov. Omenjena baza informacij pa je iz vidika investitorjev predstavljala veliko vrednost saj se je s tem Bityl uvrstil med redka podjetja na spletu, ki bi imela pregled nad obnašanjem uporabnikov na globalni ravni. Twitterju se omenjeno ni zdelo primerno zato so kmalu zatem predstavili lastno storitev s katero so se spletni url naslovi lahko skrajšali.

Bitly je od takrat naprej iskal načine monetizacije in eden izmed takšnih je bil ponujanje premijskih storitev agencijam in oglaševalskim podjetjem. Deloma se je to izkazalo za uspešno saj naj bi imeli 1000 naročnikov, ki vsak mesec Bitly nakaže 1000 ameriških dolarjev. Podjetje naj bi s tem bilo tudi profitabilno.


Prijavi napako v članku