Računalništvo, telefonija
16.03.2012 16:10

Deli z drugimi:

Share

Bi prodali vašo zasebnost za 50 evrskih centov?

V zameno za majhen popust so ljudje pripravljeni narediti praktično vse!
V zameno za majhen popust so ljudje pripravljeni narediti praktično vse!

Zasebnost si v polni meri danes lahko privoščijo le še bogataši. Povprečni državljani se moramo že skoraj na vsakem koraku odreči delčku zasebnosti v korist raznih popustov v nakupovalnih centrih (kartice zvestobe). Raziskava, ki jo je pred kratkim opravila evropska agencija za informacijsko varnost ENISA, je pokazala, da je stanje na tem področju precej slabše, kot se je sprva predvidevalo. Rezultati raziskave so namreč pokazali, da se je večina ljudi pripravljena takoj odpovedati zasebnosti v zameno za borih 50 evrskih centov.

Evropska agencija za informacijsko varnost ENISA je raziskavo opravila kar s pomočjo svetovnega spleta. Za ta namen je »odprla« dve spletni prodajalni. Pri prvi je bilo za nakup potrebno vpisati le najnujnejše osebne podatke (ime, priimek in naslov), medtem ko je druga od kupcev zahtevala bistveno več osebnih podatkov. Med drugim celo telefonsko številko in EMŠO. Ko so bile cene izdelkov med prodajalnama primerljive, so se kupci večinoma odločali za nakup v spletni trgovini, ki je od njih zahteva manj osebnih podatkov.

Raziskovalci so nekoliko kasneje poskus ponovili, le da so bile tokrat cene izdelkov med spletnima prodajalnama različne. Tista, ki je od kupcev zahtevala bistveno več osebnih podatkov, je izdelke ponujala za 50 evrskih centov ceneje. Verjeti ali ne, kupci so se v tem primeru večinoma odločali za nakup v spletni trgovini, ki je od njih zahteva več osebnih podatkov. Ali ste se tudi vi pripravljeni »prodati« vaše osebne podatke za pičlih 50 evrskih centov?


Prijavi napako v članku