Računalništvo, telefonija
22.09.2008 14:15
Posodobljeno 13 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Berners-Lee-jeva vizija novega interneta

Tim Berners-Lee, izumitelj svetovnega spleta, avtor prvega internetnega odjemalca in strežnika ter hkrati tvorec HTML in HTTP protokola na stara leta prav gotovo ne počiva.


Tim Berners-Lee, izumitelj svetovnega spleta

Odločil se je, da bo ustanovil ustanovo z imenom World Wide Web Foundation, ki bi naj začela s svojim delovanjem v začetku naslednjega leta. Ustanova naj bi se ukvarjala s spletom, ki bo odprt in brezplačen, zagovarjala njegovo demokratično naravo (svoboda govora in svobodni dostop do spletnih vsebin za vse) ter posledično izobraževala prebivalstvo. Ker je trenutno okrog 80% svetovnega prebivalstva brez možnosti dostopa do interneta, bo eden izmed težkih, a ključnih ciljev Berners-Lee-jeve fundacije omogočiti dostop do interneta vsem prebivalcem sveta. Za uspešen začetek ustanove so že dobili 5 milijonski finančni zalogaj od ustanove Knight Foundation, ki se trudi za dvig nivoja novinarstva po svetu, kjer menijo, da bo vizija Berners-Lee-jevega interneta prav gotovo pripomogla k manj pristranskemu novinarstvu.

Že čez nekaj let pa bomo lahko sami videli, če so ideje gospoda Berners-Lee-ja še vedno tako vizionarske, kot so bile v začetku 90-ih let. Navkljub temu, da odkrito močno dvomimo o kakšnih drastičnih spremembah na področju interneta zaradi Berners-Lee-jeve ustanove, pa vseeno upamo na uspeh.


Prijavi napako v članku