Računalništvo, telefonija
20.05.2018 08:52
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

AsteroidOS je brezplačna zamenjava za Wear OS in ga lahko namestite že danes!

AsteroidOS je kljub osnovnim funkcijam še vedno uporaben za vsakdanjo uporabo.
AsteroidOS je kljub osnovnim funkcijam še vedno uporaben za vsakdanjo uporabo.

Uporabniki mobilni ur Android so pred kratkim s strani podjetja Google dobili povsem novi mobilni operacijski sistem z oznako WearOS. Ta temelji na osnovi mobilnega operacijskega sistema Android P ter pametnim ročnim uram prinaša kar nekaj novih zanimivih in novih možnosti. Med njimi najdemo izboljšano podporo za mobile aplikacije, prenovljen grafični vmesnik za boljšo berljivost, omejena število procesov, ki se izvajajo v ozadju, možnost samodejnega izklopa brezžičnih povezav, ko je naprava v mirovanju in možnost izklopa brezžične povezave Wi-Fi, ko je naprava Bluetooth izključena.

Za tiste, ki se s takšnih ali drugačnih razlogov ne strinjajo s politiko podjetja Google ali pa jim mobilni operacijski sistem WearOS preprosto ni všeč, obstaja nadomestni sistem, za katerega pa ve le peščica naprednejših uporabnikov. Tu gre za odprtokodni in brezplačni mobilni operacijski sistem AsteroidOS, ki se je prvič pojavil leta 2015 in temelji na osnovi odprtokodnega operacijskega sistema Linux. Ta je pred kratkim doživel svojo prvo stabilno različico in je že na voljo za prenos, predstavlja pa prvo pravo alternativo za Wear OS.

Mobilni operacijski sistem AsteroidOS lahko prikazuje obvestila s pametnih mobilnih telefonov, podatke o vremenu, zapise v koledarju, služi kot budilka in ga lahko uporabljamo za upravljanje z glasbo. Tu je na voljo celo razvojno orodje, ki ga programerji lahko uporabijo za razvoj namenskih aplikacij.

Čeprav AsteroidOS trenutno ponuja le osnovne možnosti, je ta že dovolj dober za vsakdanjo uporabo. Prvo stabilno različico pa lahko namestimo na pametne ročne ure, kot so LG G Watch, LG G Watch Urbane, LG G Watch R, Asus Zenwatch 1, Asus Zenwatch 2, Asus Zenwatch 3 in Sony Smartwatch 3. Navodila za namestitev novosti so na voljo na povezavi https://asteroidos.org/install/, pri čemer lahko novi mobilni operacijski sistem uporabljamo tudi skupaj z obstoječim. V bližnji prihodnosti lahko pričakujemo še daljši nabor podprtih naprav s strani sistema AsteroidOS, vključno s pametnima ročnima urama Huawei Watch in Samsung Gear S.


Prijavi napako v članku