03.05.2010 16:11

Deli z drugimi:

Share

Asirija – B2B spletna trgovina

Nov pristop v spletno trgovanje - Do prodajnega uspeha z majhnimi ali (naj)večjimi koraki.
Asirija - B2B spletna trgovina
Asirija - B2B spletna trgovina

Ob pregledu ponudbe rešitev za B2B spletne trgovine (»business to business« – trgovanje med podjetji) je mogoče opaziti, da se to področje trga pravzaprav deli na dva dela – rešitve za majhna in srednje velika podjetja ter trgovine za velika okolja. Za prvo skupino je precej ponudnikov z nestandardnimi, lastnimi, hitrimi in poceni rešitvami, te pa niso primerne za večja okolja (velike količine strank in transakcij, različna geografska območja, stroge zahteve glede varnosti in enostavnosti vzdrževanja in upravljanja s spletno trgovino, zahteve po povezovanju z obstoječimi sistemi in aplikacijami), ki potrebujejo standardizirane, varnejše, a pogosto drage aplikacije, ki so zato nedosegljive za manjša in srednje velika podjetja.

V podjetju MZR smo kot odgovor na takšno paleto različnih potreb razvili celovito okolje za spletno prodajo, ASIRIJA, ki temelji na IBM-ovi vmesnem programskem ogrodju WebSphere Commerce, a le-tega nadgrajujemo z dodatnimi funkcionalnostmi. Bistvo tako razvite rešitve je v tem, da se na močni, standardni programski infrastrukturi ponudi paleta različic spletnih trgovin, ki so individualno prilagojene vsaki stranki posebej. Tako si glede na lastne potrebe nabor funkcionalnosti in možnosti izbere stranka sama, hkrati pa se ne odpove robustnemu sistemu, ki teče v ozadju in zagotavlja največjo možno varnost, prilagodljivost in enostavnost upravljanja, predvsem pa integracijo z že obstoječim informacijskim ERP sistemom s pomočjo tehnologije spletnih servisov, kar omogoča postopen ter neboleč prehod na novo okolje. Do takšne infrastrukture imajo sedaj poleg večjih podjetij tako dostop tudi manjša za njim sprejemljivo ceno.

V letu 2009 smo z rešitvijo naredili znaten korak naprej in nadgradili Asirijo z novimi funkcionalnostmi, hkrati pa so to okolje integrirali z zelo uporabnim in popularnim PHP CMS sistemom »Joomla!«. Največji izziv pri tem ni bila sama integracija Javanskega in PHP okolja, ampak predvsem v ugotavljanju in implementaciji dodatnih potreb strank, ki jih golo Commerce okolje ni moglo zadovoljiti na ustrezen način. Seveda pa je bila uspešna integracija, ki mora biti za uporabnika nevidna, osnovni pogoj za združitev tako različnih okolij. Asirija predstavlja eno najbolj prilagodljivih rešitev spletne prodaje za zelo širok spekter podjetij in njihovih potreb. Izpostaviti je potrebno, da tovrstna rešitev ne bi bila mogoča, če okolje IBM Websphere Commerce ne bi bilo tako prilagodljivo, razširljivo in usmerjeno v spletne standarde (XML).

Asirijo se je že uspešno implementiralo in integriralo v okolja nekaj slovenskih podjetij, trenutno znotraj dejavnosti prodaje farmacevtskih artiklov. Tako je že vrsto let v uporabi spletna trgovina podjetja Salus d. d., v letu 2009 se je uspešno končala postavitev B2B spletne trgovine podjetja Sanolabor d. d. in podjetja Kemofarmacija d. d.. Rešitev ASIRIJA je združljiva z vsemi verzijami IBM Websphere Commerce (Express, Professional in Enterprise).

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem MZR, d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri MZR, d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem MZR, d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.Prijavi napako v članku