Računalništvo, telefonija
31.01.2008 10:17

Deli z drugimi:

Share

Apple z rekordnim dobičkom


Iz malega zraste veliko.

Apple je objavil finančne rezultate za prvo trimesečje fiskalnega leta 2008, ki se je zaključilo 29. decembra 2007. Podjetje je objavilo prihodke v vrednosti 9,6 milijard ameriških dolarjev (USD) in kvartalni neto dobiček 1,58 milijarde dolarjev oziroma 1,76 dolarja na delnico. V istem kvartalu prejšnjega leta je Apple objavil 7,1 milijarde dolarjev prihodkov in 1 milijardo dolarjev čistega kvartalnega dobička, torej 1,14 dolarja na delnico. Bruto marža je bila tako letos 34,7 odstotna, v istem obdobju lani pa je znašala 31,2 odstotnih točk. Mednarodna prodaja predstavlja 45 odstotkov prihodkov v tem kvartalu.

Apple je poslal na trg 2.319.000 Macintosh računalnikov, kar predstavlja 44-odstotno rast števila prodanih računalnikov in 47-odstotno rast prihodkov v primerjavi z istim obdobjem prejšnjega leta. Podjetje je tako v tem kvartalu prodalo 22.121.000 iPodov, kar predstavlja 5-odstotno rast glede na isto obdobje lani ter zvišanje prihodkov za 17 odstotkov. V tem trimesečju je bilo prodanih tudi 2.315.000 iPhoneov.

“Navdušeni smo, da lahko objavimo najboljše kvartalne rezultate prihodkov in dobička v Applovi zgodovini,” je povedal Steve Jobs, predsednik Applove uprave. “Imamo neverjetno močno novo linijo izdelkov za leto 2008, že v prvih dveh tednih pa smo na trg poslali novosti kot so MacBook Air, Mac Pro in iTunes Movie Rentals.”

“Applovi prihodki so zrasli za 35 odstotnih točk in so znašali 9,6 milijarde dolarjev, kar je 2,5 milijarde dolarjev več kot v istem kvartalu prejšnjega leta, ki je tudi bil rekorden,” je povedal Peter Oppenheimer, glavni finančni direktor podjetja Apple. “Naši izvrstni rezultati so ustvarili več kot 2,7 milijarde dolarjev priliva, kar je povečalo denarno premoženje podjetja Apple na 18,4 milijarde dolarjev. V drugem fiskalnem kvartalu leta 2008 pričakujemo prihodke v vrednosti 6,8 milijarde dolarjev in dobiček 94 centov na delnico.”

Apple je omogočil ‘live streaming’ svojih finančnih rezultatov za prvo tromesečje fiskalnega leta 2008, in sicer preko konferenčnega klica, ki uporablja QuickTime, standardizirano Applovo tehnologijo za avdio in video prenos v živo in na zahtevo uporabnika. Posnetek prenosa v živo si lahko ogledate na tem naslovu.

Glede na to v kakih težavah se je nahajal Apple v sredini devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko je celo sprejel finančno injekcijo od Microsofta (leta 1997), je razveseljivo videti, da dosegajo rekordne rezultate, saj to pomeni, da lahko pričakujemo še več zanimivih in inovativnih “jabolčnih” izdelkov.


Prijavi napako v članku