Operacijski sistemi
30.12.2013 16:16

Deli z drugimi:

Share

Android proti iOS tudi v avtomobilih

Android in iOS se že več let borita za prevlado v mobilnih napravah. Do nedavnega je Android kraljeval pri telefonih, iOS pa pri tablicah. Trenutno ima Android večinski tržni delež na obeh segmentih, toda odpira se nova fronta.
Audi bo v svoja vozila namestil Android.
Audi bo v svoja vozila namestil Android.

The Wall Street Journal poroča, da bosta Google in Audi na CESu 2014 naslednji teden razkrila svoje sodelovanje pri razvoju informacijskega, navigacijskega, komunikacijskega in zabavnega sistema za avtomobile osnovanega na sistemu Android. Ta naj bi omogočal dostop do aplikacij in storitev podobnih tem, ki so na voljo za Android pametne telefone in tablične računalnike. Kolaboracija naj bi vključevala tudi NVIDIJO.

Vozniki Audijev že lahko dostopajo do Googlovih storitev v letošnjih modelih vozil. Ti že vključujejo zabavne in informacijske sisteme, ki tečejo na Nvidia Tegra procesorjih in poganjajo programe za podporo vožnji, Google Maps, Earth in druga orodja. Poleg Audijev naj bi te vključili še v Volkswagne, BMWje, Tesle in Rolls Royce, procesorje pa naj bi bilo celo možno nadgraditi v prihodnosti.

Zanimivo je, da je Apple junija na WWDC 2013 napovedal prihod iOS v avtomobile znamk Honda, Mercedes, Nissan, Ferrari, Chevrolet, Kia, Hyundai, Volvo in Jaguar. Ti naj bi bili pripravljeni v letu 2014.

Poleg Googla in Appla so tu še Ford, ki je v zadnjih šestih letih namestil Microsoft Sync platformo v 10 milijonov avtomobilov, GM, ki bo leta 2014 ponudil modele vozil z LTE internetom in Nokija, ki je avgusta oznanila namen prodaje svojega Here Auto sistema.

Težko je napovedati kateri izmed teh sistemov bo prevladal v avtomobilih. Vsekakor pa se nam obeta še novih par let v sagi vojne operacijskih sistemov.


Prijavi napako v članku
Vas zanima več iz te teme?
Android operacijski sistem

PovezaveKaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ADVANTECH SOLUTIONS d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 030 703 704
S čim se ukvarja Advantech Solutions? Na kratko: Podjetje Advantech Solutions ovrednoti temeljno sestavo vašega podjetja, da bo vaša pot do uspeha optimalna. Strokovnjaki oblikujejo ... Več
Zlati partner

TELEKOM SLOVENIJE d.d.

Cigaletova ulica 15, 1000 Ljubljana, Tel: 01 234 10 00
V skladu s svetovni trendi skupaj s hčerinskimi družbami doma in v tujini deluje kot enovita gospodarska Skupina Telekom Slovenije. Fiksno-mobilna konvergenca je imperativ časa. ... Več
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več

Pilon AEC

Dunajska cesta 144, 1113 Bežigrad, , Tel: 0590 3 0590
Informacijsko modeliranje gradenj (BIM) je veliko več kot le tehnologija – to je zapleten postopek načrtovanja in gradnje, ki arhitektom pomaga pri ustvarjanju inovativnih stavb ... Več