Računalništvo, telefonija
28.05.2020 09:06
Posodobljeno 9 mesecev nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ameriška mornarica z močnim laserjem nad leteče drone!

Laserski topovi bodo z leti postajali vse zmogljivejši in kompaktnejši!
Laserski topovi bodo z leti postajali vse zmogljivejši in kompaktnejši!

Najmočnejša vojska sveta je v sodelovanju s partnerskim podjetjem Norhrup Grumman že pred časom razvila novo vrsto orožja, ki bi lahko pomenilo celo začetek novega obdobja v vojskovanju. Gre za izjemno zmogljiv visokoenergetski laserski top, ki lahko pri polni obremenitvi v eno točko sprosti ogromno toplotne moči. Ker je laserski top opremljen še z natančnim radarskim sistemom, lahko v le nekaj sekundah brez težav sestreli celo manjše brezpilotno izvidniško letalo ali leteči dron.

Ameriška vojska je novo različico omejenega laserja nedavno preizkusila v Tihem oceanu, ta pa naj bi predstavljal nov način bojevanja proti brezpilotnim letalom oziroma dronom. Novi laser imenovan LWSD (Laser Weapon System Demonstrator) je bil nameščen na vojsko ladjo USS Portland, klase San Antonio, pri poskusu pa se je izkazal za izjemno natančnega in zmogljivega. To sicer ne preseneča, saj naj bi novo orožje imelo moč kar 150 kilovatov, kar pomeni, da lahko brez težav opravi z majhnimi brezpilotnimi letali in celo manjšimi plovili, ki bi lahko ogrozila varnost ameriških vojakov.

Ameriška vojska je z novim orožjem dejansko postavila nov mejnik, kako bo izgledalo vojskovanje na morju v bližnji prihodnosti. Poleg tega bo ameriška vojska laserske sisteme uporabljala tudi na kopnem. Pri tem bo uporabljala laserske sisteme podjetja Raytheon. Tu gre za laserske tope s kodno oznako HELWS, katerih moč trenutno znaša nekaj deset kilovatov, nameščeni pa so na oklepnih vozilih ameriških oboroženih sil. Pri tem je zanimivo, da za napajanje zmogljivega topa zadošča napetost zgolj 220 voltov. Ameriška vojska bo kmalu preizkusila še precej močnejše kopenske laserske topove. Njihova moč naj bi se gibala okoli 50 kilovatov, kar bo precejšnja izboljšava v primerjavi z obstoječimi sistemi. Pravi preskok pa se pričakuje do leta 2022, saj naj bi imela ameriška vojska v operativni rabi na kopnem laserske topove moči tudi prek 100 kilovatov.


Prijavi napako v članku