Računalništvo, telefonija
06.03.2018 09:01
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Američani z računalnikom, ki ga ne bo mogoče shekati?

Znanstveniki na univerzi v Michiganu razvijajo varnostni sistem, ki bi ga lahko vključili v računalniško strojno opremo, ta pa bi se spreminjal na enak način kot Rubikova kocka, kar pomeni, da bi bil za spletne nepridiprave vedno uganka.
Znanstveniki na univerzi v Michiganu razvijajo varnostni sistem, ki bi lahko spletnim kriminalcem močno zagrenil življenje!
Znanstveniki na univerzi v Michiganu razvijajo varnostni sistem, ki bi lahko spletnim kriminalcem močno zagrenil življenje!

Spletni kriminal je nekaj, s čimer se bomo morali v prihodnosti soočati precej pogosteje, kot sedaj. Zaradi tega bi bilo dobro, da se na tovrstno obliko kriminala čim bolje pripravimo že danes. Države članice EU na primer medsebojno sodelujejo pri razvijanju načrta kibernetske obrambe in odzivnega sistema v primeru takega napada. Američani pa so se odločili za nekoliko drugačen prijem, saj so vložili okoli preračunanih 41 milijonov evrov v razvoj posebnega računalnika, kateremu hekerji ne bodo morali do živega.

V ameriški agenciji za razvoj novih obrambnih tehnologij DARPA so namreč prepričani, da so programske in strojne napake tiste, ki so odgovorne za širjenje kibernetskih oziroma spletnih napadov ter da to ni mogoče opraviti zgolj z uporabo programske opreme. To je tudi razlog, zakaj znanstveniki na univerzi v Michiganu razvijajo varnostni sistem, ki bi ga lahko vključili v računalniško strojno opremo, ta pa bi se spreminjal na enak način kot Rubikova kocka, kar pomeni, da bi bil za spletne nepridiprave vedno uganka.

Znanstveniki dejansko želijo ustvariti komponento strojne opreme, ki bi samodejno ustvarjala nove navidezne računalnike in s tem prenašala tako uporabnikove dokumente kot shranjena gesla in morebitne varnostne ranljivosti. S tem bi seveda hekerjem precej otežili delo, saj bi zaradi »časovne stiske« precej težje lahko odkrili stranska vrata v sistem in izmaknili podatke. Tu gre za projekt Morpheus, katerega prve sadove bi lahko ugledali že proti koncu letošnjega leta oziroma v prvi polovici naslednjega.


Prijavi napako v članku