Računalništvo, telefonija
29.10.2012 06:20

Deli z drugimi:

Share

Amazon samodejno izbrisal vse legalno kupljene e-knjige

Kindle Fire HD: Tablica in pol!
Kindle Fire HD: Tablica in pol!

Pred dobrima dvema letoma je spletna prodajalna Amazon brez predhodnega obvestila iz elektronskih knjig Kindle samodejno izbrisala dve knjigi pisatelja Georga Orwella, in sicer 1984 in Živalska farma. Vodilni spletne prodajalne Amazon so v izjavi za javnost zapisali, da je v tem primeru šlo za povsem legitimen ukrep, saj so bile e-knjige prodane s strani tretjih oseb, ki za to niso imele ustreznega dovoljenja. V nedavnem primeru pa se je izkazalo, da lahko spletna prodajalna Amazon brez opozorila izbriše celo povsem legalno kupljene knjige in brez ustrezne »podlage« ukine uporabniški račun.

Amazon je pred kratkim neki uporabnici kot strela z jasnega poslal obvestilo o zaprtju njenega uporabniškega računa, ker naj bi ta kršila pravila uporabe njihovih storitev. Čeprav je uporabnica trdno prepričana, da ni kršila nobenega pravila, je za vedno izgubila možnost uporabe Amazonovih storitev. Vsaka pritožba bi bila tu odveč, saj se je uporabnica ob odprtju uporabniškega računa strinjala, da ima spletna prodajalna pravico, da kadarkoli in brez opozorila zavrne storitev, zapre uporabniški račun, odstrani vsebino ali prekliče že oddana naročila.

Najhuje pri vsem pa je, da je Amazon ob izbrisu uporabniškega računa uporabnici izbrisal še vse povsem legalno kupljene elektronske knjige. To je lahko storil zaradi tega, ker so vse knjige opremljene z zaščitnim mehanizmom DRM (Digital Rights Management). Ker je novica o izbrisu legalno kupljenih e-knjig močno razjezila javnost, je Amazon v izjavi za javnost zapisal, da zaprtje uporabniškega računa uporabnici ne bi smelo preprečiti dostopa do že kupljenih e-knjig. Uporabnica bo zaradi pritiska javnosti svoje legalno kupljene e-knjige verjetno dobila nazaj, a to je je slaba tolažba za vse ostale, saj ti sedaj vedo, da vedno obstaja možnost, da jim Amazon izbriše legalno kupljeno vsebino. Če pa ti uporabljajo nelegalne knjige, jim te Amazon ne more izbrisati, saj so brez spornega zaščitnega mehanizma DRM. A ni to ironično?


Prijavi napako v članku