Računalništvo, telefonija
23.01.2004 12:58
Posodobljeno 18 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

A4tech se predstavi

Naš tokratni preizkus opreme je bil zanesljivo najdaljši doslej. Ogledali smo si nekaj A4tech mišk in tipkovnic, o katerih lahko več preberete v naslednjih vrsticah. Izkazale so se za več kot le solidno alternativo trenutni tržni ponudbi bolj priznanih proizvajalcev. Optični senzorji z 800 DPI ločljivosti so dostopnejši kot bi si marsikdo mislil…

A4tech RP-649
Začenjamo z eno zanimivejših mišk na tokratnem preizkusu. A4tech RP-649 je optična brezžična miška, ki se ponaša z visoko ločljivostjo optičnega dela (800 DPI) ter s petimi gumbi in kar dvema koleščkoma. V lični škatli kupec najde še polnilec baterij, priključek USB in PS/2, navodila za uporabo in programsko opremo ter štiri polnilne baterije kapacitete 1.400mAh. Gre za kvalitetno miško z natančnim senzorjem, njega vzorčenje prebere kar 4,8 milijona točk vsako sekundo. Idealna je za natančno delo – pa naj si gre za risanje ali oblikovanje detajlov v profesionalnih programih ali “le” za igranje najnovejših iger. Izjemna natančnost pri streljačinah se večkrat izkaže za odločilno, zato tudi trume mladeži derejo v računalniške trgovine in iz polic snemajo več deset tisočakov vredne primerke mišk z natačno optiko. Pri modelu RP-649 sta vgrajena sta kar dva koleščka, pač po eden za vertikalno ter horizontalno premikanje – pri deskanju po spletnih straneh in prebiranju dokumentov še kako uporabna pripomočka. Tudi pet gumbov uporabniku močno olajša delo, programska oprema pa omogoča tudi nastavljanje posameznih funkcij gumbov. Tako si jih lahko poljubno nastavimo našemu okusu in potrebam primerno.


A4tech RP-649

Sta pa stranska gumba kar velika in občutljiva, zato se nam je večkrat primerilo, da smo po pomoti pritisnili nanju… Ergonomija miške je dobra in lepo sede v dlan, črno-srebrna barvna kombinacija ustreza današnjim trendom namiznih barv. Le še ustrezno tipkovnico bo potrebno dokupiti. Ob nakupu te miške v kompletu najdemo še štiri AA baterije za polnjenje (1400mAh Ni-MH). Ob vsakodnevni večurni uporabi zdrži par baterij dober teden (med 7 in 10 dni), kar je po našem mnenju odličen rezultat. Še toliko bolj, ker je zraven miške priložen tudi sprejemnik, ki je hkrati tudi polnilec – dve bateriji sta vedno v polnilcu, dve pa v miški. Ko se izprazni en par ga enostavno in hitro zamenjamo. Prekinitev dela je tako le minutna. Še najlepša novica pa sledi na koncu – kljub bogati opremljenosti stane A4tech RP-649 miška vsega 8.700 SIT (z DDV), če si jo naročite preko spleta pa še kakega stotaka manj. Ni čudno, da ji dobra ocena ne uide.

Ocena: 9

A4tech RP-648
Ta miška je praktično enaka zgoraj opisani, le da namesto petih premore le tri gumbe in en kolešček, zato tudi nekoliko nižja cena. Če manjkajočih funkcij ne pogrešate, bo to zelo dobra izbira.

Ocena: 9

A4tech SWOP-48
A4techove “optičarke” so lahko tudi še cenejše. Ako vam brezžičnost ne pomeni nič ali imate celo raje žične rešitve je model Big Thumb kar pravšnji.


A4tech SWOP-48

Trije gumbi, kolešček ter PS/2 ali USB priklop ter že omenjenih 800 DPI ločljivosti za polovico cene zgoraj omenjenih modelov. Dobra izdelava tudi na našem večmesečnem preizkusu ni pustila posledic. Hvaležna miška.

Ocena: 8,5

A4tech SWOP-3
Ta družina A4tech mišk je za vse estete. Miške so dobavljive v več barvah, mi smo na preizkus dobili rdečo, z roza osvetlitvijo.


Barvne miške imajo svoj čar…

Osvetlitev deluje ves čas, njena jakost je dokaj intenzivna in ob daljši uporabi tudi moteča (ne, nismo občutljivi). Ergonomija in dizanj miške (polprozorna plastika) sta odlična, delo udobno, a za celodnevno delo z računalnikom te miške ne priporočamo. Je pa vsekakor dobrodošla popestritev h kakšnemu modificiranemu računalu, pa tudi mlajši uporabniki ne bodo razočarani. Tudi cena je ugodna, saj je miška na kablu.

Ocena: 8

A4tech SWOP-53
Še ena izmed brezžičnih optičnih mišk, ki se od dražjih bratov razlikuje po malce drugačnem dizajnu, a še vedno premore 5 gumbov ter kolešček. Stranska gumba sta veliko manjša kot pri modelu A4tech RP-649 in zato nas pri delu sploh nista ovirala.


Edina s težavami… SWOP-53

Tako kot vse A4tech miške je tudi ta namenjena tako levičarjem kot tudi desničarjem, premore pa tudi 12 mesečno garancijo. Slednjo bi morebiti sedaj tudi uveljavljali, saj je plastika na zgornjem delu začela “dobivati luft” in je o kakšni kompaktnosti odveč govoriti. Morebiti pa je to le hiba preizkušenega modela. Je pa slednje edina resnično negativna točka tokratnega preizkusa, morebiti smo naleteli na slab primerek. A ocenjujemo tisto, kar dobimo.

Ocena: 7

A4tech RP-1519
Gre za manjšo optično brezžično miško namenjeno prenosnim računalnikom. S svojimi 800 DPI optične ločljivosti je gotovo trn v peti konkurentom, s prenosnikom pa jo povežemo z majhnim USB adapterjem, ki premore v sebi celo dva kanala za sprejem signala, tako da zanesljivost ni vprašljiva.


Prenosnikom v pomoč

Za delovanje potrebuje dve mali AAA bateriji (priloženi), a tu jasno ni zraven polnilne rešitve. Prenosnost in kup dodatkov le ne gresta skupaj in zato je potrebno narediti kompromis. Sicer solidna rešitev, a vprašanje, če jo lastniki prenosnikov resnično potrebujejo.

Ocena: 7

Rechargeable Wireless Desktop
Brezžična RF tipkovnica s (SLO) slovenskim naborom znakov ter optično brezžično miško in polnilcem za baterije (s polnilnimi baterijami) v kompletu. Vse-v-enem komplet v črno-srebrni barvni kombinaciji ter z brezžičnimi zmogljivostmi sodi v pisarne ter k zavednim domačim uporabnikom.


Ugoden komplet za moderno namizje…

Dobro se poda v kombinaciji z istobarvnim LCD monitorjem, saj so dimenzije tipkovnice prilagojene le-tem. Omeniti moramo še patentirano obliko A-razporeditve tipk na tipkovnici, blagodejno deluje na naše zapestje, saj je tipkanje lažje kot s klasičnimi tipkovnicami. Tipkovnica premore še 16 programabilnih tipk, katerih lastnosti poljubno nastavljamo s priloženim programjem ali pa izberemo katero izmed prednastavljenih možnosti. Štirikanalni sprejemnik (deluje pri 27 Mhz) s kodiranjem prepozna 255 različnih ID-jev naprav, zato lahko v istem prostoru deluje več takih kompletov, ne da bi se motili med seboj. Tako tipkovnica kot miška premoreta PS/2 priključek. Za dobrih 14 tisoč SIT zmogljiva in posrečena kombinacija brezžičnega namizja.

Ocena: 8,5

Wireless Office Desktop FullComfort
Komplet s tovarniško oznako KBS-2548RPC SLO premore brezžično tipkovnico (s slovenskim naborom znakov) in brezžično optično miško s tremi gumbi (kakopak 800 DPI, s polnilcem za baterije).


Oblikovalci pozor!

Tudi tu sodobna A-oblike tipk ne manjka, posebnost tega kompleta pa je numerični del tipkovnice, ki je tokrat na levi strani. Slednje omogoča istočasno delo z obema rokama (leva roka na tipkovnici, desna na miški), kar naj bi s pridom izkoriščali predvsem arhitekti in oblikovali. No, naša oblikovalca se temu nikakor nista mogla privaditi, a kljub temu gre za zelo inovativen pristop, ki bo gotovo hitro našel posnemovalce. Same tipke so dobre in neutrudne ob daljši dnevni uporabi, le preveč cenen izgled in otip hitrih gumbov bi pograjali.

Ocena: 7

Na tem mestu se zahvaljujemo podjetju Fenix Trade d.o.o., ki nam je A4tech miške in tipkovnice tudi posodilo na test. Več podrobnosti najdete na: http://www.fenix-trade.com.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več
Zlati partner

GENIS d.o.o.

Likozarjeva 1a, 4000 Kranj, Tel: 04 251 93 00
Genis svojim partnerjem zagotavlja vrhunske storitve in informacijske rešitve za podporo pri optimizaciji poslovanja ter uvajanju novih poslovnih in vodstvenih modelov. Danes je podjetje ... Več
Srebrni partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več
Srebrni partner

TEAL d.o.o., Outletko.si

Kidričeva ulica 5, 3270 Laško, Tel: 03 734 00 70
Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1991. Od samega začetka se ukvarjajo s prodajo računalniških komponent. Leta 1999 so odprli poslovno enoto (trgovino) v Celju, pričeli pa so tudi ... Več