Računalništvo, telefonija
16.12.2014 10:55

Deli z drugimi:

Share

8 delavnih mest, ki bi jih lahko roboti nadomestili v 2015

Roboti bi lahko v naslednjih nekaj letih brez težav nadomestili do polovico delovnih mest, ki so danes v izključni domeni človeka.
Roboti bi lahko v naslednjih nekaj letih brez težav nadomestili do polovico delovnih mest, ki so danes v izključni domeni človeka.

Sodobne robote najdemo že tako rekoč na vseh področjih, ki so bila še pred kratkim v izključni domeni človeka. Kmalu pa se bodo ljudje in roboti oziroma računalniki lahko celo zaljubljali in sklepali zakonske zveze. Še prej pa nam bodo ti prevzeli določena delovna mesta, saj se visokotehnološke naprave ne pritožujejo nad delovnimi pogoji, ne potrebujejo dopusta in ne zahtevajo plače. V nadaljevanju si poglejmo osem delovnih mest, ki bi jih lahko roboti brez težav lahko prevzeli že v teku naslednjega leta.

1. Čistilec / čistilka

Sodobni roboti se brez težav znajdejo v vlogi čistilca oziroma čistilke, saj lahko čistijo tudi najbolj zahtevne površine. Poleg tega so ti primerni za področja, kjer je delo zaradi prisotnosti raznovrstnih okužb za človeka smerno nevarno (na primer bolnišnice). V tem okolju se zdaleč najbolje znajde robot Xenex Disinfection Services, saj je opremljen z svetlobo UV, ki v trenutku uniči skorajda vse bakterije in druge škodljive mikroorganizme.

2. Učitelj / učiteljica

Roboti so se že večkrat izkazali kot odlični pedagog za podajanja znanja mlajšim. Na tem področju se trenutno najbolje znajde 56-centimetrski robot NAO podjetja Aldebaran, ki že danes lahko brez težav nadomesti vlogo pomočnika učitelja oziroma učiteljice.

3. Atlet / atletinja

Roboti se vse bolje znajdejo tudi v različnih športnih panogah. Skupina računalniških zanesenjakov pa je pred kratkim celo dokazala, da je mogoče robote uporabiti celo za igranje baseballa. Inženirji tokijske univerze Ishikawa Watanabe Laboratory so namreč pripravili robota na osnovi operacijskega sistema Android, ki lahko brez težav udari žogo.

4. Medicinska sestra / brat

Ker je delo medicinskih sester oziroma bratov nadvse zahtevno, se na trem področju vse bolj uveljavljajo roboti. Ti trenutno »kraljujejo« na področju premikanja bolniških postelj, med njimi pa zdaleč najbolj izstopa robot Epush podjetja Abacus Global Technology. Ta je namreč opremljen z umetno inteligenco, ki poskrbi, da rabot povsem samodejno premesti boljnika iz ene sobe v drugo, pri čemer poskrbi tako za primerno hitrost kot varnost.

5. Prodajalec / prodajalka

Zaradi izjemno velikega števila raznovrstnih izdelkov, se prodajalec oziroma prodajalka le stežka znajde in pomaga kupci pri iskanju ustreznega izdelka. To pa nikakor ne drži za robota OSHbot podjetja Orchard Supply Store, saj ta brez težav za kupca najde želen izdelek, za opravilo pa vsega skupaj potrebuje zgolj nekaj sekund.

6. Hotelir / hotelirka

Robot A.L.O. Botlr podjetja SaviOne je pri opravljanju del v hotelu Aloft Hotel v Cupertinu že dokazal, da lahko že povsem nadomesti poklic hotelirja oziroma hotelirke. Robot nas lahko pospremi do sobe, poda podrobne informacije o hotelu in celo postreže z najsodobnejšimi informacijami iz svetovnega spleta.

7. Igralec / igralka

Igralci oziroma igralke se morajo za določeno vlogo v filmu že boriti z roboti, saj se ti brez težav znajdejo tudi v nadvse zahtevnih vlogah. Robot REPLIEE S1 je nedavno celo odigral vlogo v igri Metamorphosis pisatelja Franza Kafke in pri tem požel veliko pozitivnih kritik.

8. Pilot / Pilotka

Čeprav samodejni poloti v letalih niso nič neobičajnega, lahko novodobni roboti celo nadomestijo pilote oziroma pilotke iz mesa in krvi. Robot izdelan s strani raziskovalcev južnokorejskega naprednega inštituta za znanost in tehnologijo je namreč opremljen z rokami in nogami ter lahko z letalom upravlja tudi v nevarnih okoliščinah.


Prijavi napako v članku