Računalništvo, telefonija
28.11.2007 10:13

Deli z drugimi:

Share

5 inovacij, ki bodo korenito spremenile naše življenje

IBM je predstavil drugo letno poročilo o inovacijah, imenovano “IBM-ovih 5 za naslednjih 5”. Gre za inovacije, ki bodo v naslednjih petih letih spremenile način dela, življenja in preživljanja prostega časa ljudi. Poročilo je zasnovano na osnovi tržnih in družbenih trendov ter prihajajočih tehnologij, ki jih razvijajo v IBM-ovih laboratorijih, in ki omogočajo te inovacije.

Skrb za okolje
Naše življenje se bo v naslednjih petih letih zaradi tehnoloških inovacij korenito spremenilo. Če želimo danes ravnati okolju prijazno, to zahteva kar nekaj napora in odrekanja. V prihodnosti bo to lažje, istočasno pa bomo s takim ravnanjem prihranili denar. Vrsta pametnih tehnologij nam bo olajšala spremljanje našega vpliva na okolje, še posebej izpusta toplogrednih plinov. Prihajajoče naprave doma in v pisarni bodo povezane – vse od pralnega stroja do žarnic bo nenehno sporočalo svoje trenutno stanje in porabo. Naprave in njihovo porabo bomo lahko nadzorovali preko spletnega brskalnika ali mobilnega telefona, pametni sistemi pa nas bodo opozarjali na nepotrebno vključene naprave.

Vožnja brez stresa
Tudi način vožnje se bo spremenil. Vozila bodo komunicirala tako med seboj, kot tudi s cestno infrastrukturo. Tehnologija bo omogočala večjo pretočnost prometa, zmanjšala onesnaževanje in število nesreč ter omogočila enostavnejše potovanje iz točke A v točko B brez nepotrebnega stresa.

Vem, kaj jem!
Smo to, kar jemo, pravijo, zato bomo še kako želeli vedeti, kaj jemo. Hrana prihaja v naše trgovine iz različnih koncev sveta, zato je še bolj pomembno, da vemo kaj točno je v hrani, ki jo kupujemo. Nove tehnologije bodo omogočile lažje in natančnejše spremljanje informacij o sestavinah hrane, ki jo uživamo. Podatkovne zbirke o izdelkih bodo vsebovale vse informacije – od pogojev v katerih je hrana nastajala, pesticidov, ki jih vsebuje, do količine energije, ki je bila porabljena pri njeni proizvodnji.

Pametni mobilni telefoni
Mobilni telefon bo postal naša denarnica, banka, nakupovalni vodič, blagajna za nakup različnih vstopnic in še mnogo več. Ko boste videli nekoga v oblačilih, ki si jih želite, ga boste na hitro slikali in telefon bo poskrbel, da boste dobili informacijo o tem, kdo je proizvajalec teh oblačil in kje je njegova najbližja trgovina. Še več, ogledali si boste lahko, kako bi vi izgledali v teh oblačilih.

Zdravniki bodo dobili “super čutila”
Zdravniki bodo dobili “super čutila”, da bodo lažje postavili diagnozo in vas zdravili. V naslednjih petih letih bodo zdravniki dobili popolnoma nove načine za pregled medicinskih podatkov in zgodovine bolezni in simptomov. Avatar, vaš 3D dvojnik, bo zdravniku omogočal nov vpogled na vaše medicinske podatke in iskanje po podatkih glede na določen del telesa. Računalniki bodo samodejno primerjali avdio-vizualne podatke o vašem zdravju s številnimi zapisi drugih pacientov in tako omogočili boljšo diagnosticiranje in zdravljenje.


Prijavi napako v članku

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Srebrni partner

TEAL d.o.o., Outletko.si

Kidričeva ulica 5, 3270 Laško, Tel: 03 734 00 70
Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1991. Od samega začetka se ukvarjajo s prodajo računalniških komponent. Leta 1999 so odprli poslovno enoto (trgovino) v Celju, pričeli pa so tudi ... Več
Zlati partner

ISKRATEL d.o.o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Iskratel vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več
Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več
Zlati partner

Endava

, ,