Računalništvo, telefonija
08.12.2016 10:00

Deli z drugimi:

Share

20 najboljših delodajalcev s področja tehnologije

20 najboljših delodajalcev s področja tehnologije
20 najboljših delodajalcev s področja tehnologije

Facebook je letos prilezel na sam vrh najboljših in najbolj zaželjenih delodajalcev s področja tehnologije. Glede na lestvico Glassdoor Best Places to Work, je ravno “veliki F” najbolj navdušil zaposlene, ki so glavni ocenjevalci lestvice. Lori Matloff Goler, predstavnica zaposlenih pri Facebooku, je za portal TechCrunch dejala, da gigant s področja socialnih medijev posveča posebej veliko pozornost lastnemu razvoju organizacije, ki si želi postati zaposlenim prijazna organizacija s poudarkom na posameznikovih spretnostih in veščinah. Dodala je še, da večina zaposlenih govori zelo pozitivno o tem, da se čutijo slišane in da imajo dejanski učinek v podjetju. Mnogi izpostavljajo tudi fleksibilnost pri samem delu.

Nadrejeni so v podjetjih za to, da skrbijo za svoje podrejene, da jim postavljajo cilje in jim pomagajo, da te cilje tudi dosežejo. Menedžerji enostavno morajo poznati prednosti svojih zaposlenih, jim dajati uporabne povratne informacije, hkrati pa jim pustiti dovolj svobode na svoji poziciji in karierni poti. “Ne gre zgolj za čas, ki ga prebijemo v pisarni”, pravijo pri Facebooku. Golerjeva je dodala, da Facebook svojim zaposlenim ponuja zelo atraktivne bonuse in človeške razmere za delo.

Glassdoor zbira podatke, ocene, revizije in mnenja zaposlenih o podjetjih v katerih delajo. Sicer pa je Glassdoor podjetje, ki služi denar z novačenjem in znamčenjem delodajalcev. Kot rečeno za svoj seznam Glassdoor Best Places to Work pridobivajo podatke s strani zaposlenih, ki sami želijo sodelovati v raziskavi.

Lanskoletni zmagovalec s področja tehnologije Airbnb je padel močno po lestvici navzdol in to za kar 34 mest. Kot je povedal Scott Dobroski, Glassdoorjev strokovnjak za skupnost, ki je bil v veliki meri odgovoren za analizo recenzij zaposlenih, je Airbnb v svoje poslovanje vpletel veliko birokoracije in zmanjšal transparentnost s strani vodstva. Facebook pa je na drugi strani že sedmo leto zapored uvrščen na lestvico najboljših delodajalcev, kar naj bi vilo po mnenju Dobroskija v največji meri odvisno od kompenzacij in bonusov za zaposlene, prav tako pa naj bi Facebook močno lajšal “daj-to-day” življenje zaposlenih z brezplačnimi obroki in prevozom.

Kar se tiče možnosti za nadaljni razvoj Facebooka, Glassdoorjevi podatki kažejo, da ima še nekaj rezerve v ravnovesju med delom in osebnim življenjem zaposlenih. Na lestvici od 1 do 5, so zaposleni pri Facebooku rto ocenili z oceno 3,8, pri Googlu pa je ta številka 4,1 na primer. Kar se tiče bonusov in kompenzacij pa je Google dobil nekoliko nižjo oceno kot Facebook, ki je prejel 4,4.

Ostala področja, kjer so zaposleni ocenjevali svoja podjetja so bila: karierne priložnosti, kultura in vrednote, vodstvo, kako močno bi predlagali delodajalca svojemu prijatelju in poslovni rezultati. Ali bo Facebook ostal na prvem mestu tudi do naslednjega leta in ali lahko celo osvoji prvo mesto med vsemi delodajalci, ne samo med tehnološkimi podjetji, je vprašanje na katerega bomo dobili odgovor čez eno leto.

Golerjeva pravi, da bo prihodnost upravljanja s človeškimi viri pri Facebooku usmerjena v “personalizacijo”. “Študentje in srednješolci, ki sedaj odraščajo, so zrasli s platformami, kjer lahko vsak po svoje uredi svojo časovnico in profil, naj bo to Instagram ali Facebook. Prav ti ljudje bodo vstopili v delovno okolje, kjer bi si želeli, da čutijo enako”, je še dodala.

Na seznam Glassdoor Best Places to Work 2017 se je uvrstilo 20 tehnoloških podjetij. Spodnji seznam predstavlja torej ločeno tehnološka podjetja, v oklepaju pa je tudi splošna uvrstitev (med vsemi podjetji v ZDA) ter skupna ocena podjetja.

 1. Facebook (#2, 4.5)
 2. Google (#4, 4.4)
 3. World Wide Technology (#5, 4.4)
 4. Fast Enterprises (#6, 4.4)
 5. LinkedIn (#8, 4.4)
 6. Adobe (#9, 4.3)
 7. Paylocity (#14, 4.3)
 8. SAP (#15, 4.3)
 9. MathWorks (#16, 4.3)
 10. Salesforce (#17, 4.3)
 11. Intuit (#20, 4.3)
 12. Docusign (#23, 4.3)
 13. Concur (#24, 4.3)
 14. Akamai (#25, 4.3)
 15. Zillow (#29, 4.2)
 16. NVIDIA (#30, 4.2)
 17. Airbnb (#35, 4.2)
 18. Apple (#36, 4.2)
 19. Microsoft (#37, 4.2)
 20. Texas Instruments (#42, 4.2)

Prijavi napako v članku