Računalništvo, telefonija
15.11.2017 09:23

Deli z drugimi:

Share

19 najbolj vročih start-up podjetij v letu 2018 (2. del)

19 najbolj vročih start-up podjetij v letu 2018 (2. del)
19 najbolj vročih start-up podjetij v letu 2018 (2. del)

… nadaljujemo naš seznam 19-ih najbolj vročih start-up podjetij iz San Francisca v letu 2018.

Rothy

Balerinke Rothy so udobna obutev narejena iz recikliranih plastenk. Kot kaže sta ustanovitelja Stephen Hawthornwaite in Roth Martin navdušila tudi modni svet, saj sta sredstva prejela s strani Vouge-a in ostalih “okolju prijaznih” vlagateljev. Rothy obutev izdelujejo na Kitajskem in to s 3D tiskalnikom, kajti v podjetju se izogibajo vsakršim tradicionalnim metodam proizvodnje. Pri podjetju so sicer precej skrivnostni glede količine prodanih parov obutve, vendar naj bi po neuradnih informacijah čakalna lista za črne Rothy balerinke bila dolga 20.000 ljudi.

Dote

Nakupovalna aplikacija za znamke, ki so preveč “kul” za Amazon. Med te znamke spadajo primeri kot so Sephora, Brandy Melville, Urban Outfitters in Ugg. Ustvarjalca apliakcije, Lauren Farleigh in Christie Paz, že od leta 2014 mlajšim ljubiteljicam mode ponujata celotno izkušnjo in ne samo klasično nakupovanje. Uporabnice dobivajo obvestila o novih produktih, prav tako pa se lahko svojim prijateljicam na družbenih omrežjih pohvalijo o svojem zadnjem kupljenem kosu. Start-up podjetje Dote je podprlo kar nekaj akterjev – Lightspeed, Harrison Metal in Rivet Ventures – z finančnimi sredstvi v višini 10,8 milijona ameriških dolarjev.

Qadium

Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2012, in sicer se je Tim Junio, glavni izvršni direktor podjetja in bivši agent agencije CIA, odločil za podjetje, ki na spletu išče tiste naprave, ki padejo izven korporativnih požarnih zidov in so manj odporne na hekerske napade. Leta 2016 se je zgodilo kar nekaj primerov, ko so hekerji napadli starejše tiskalnike in preko njih prišli v notranjost največjih spletnih strani kot so Amazon, Netflix in Twitter. Quadium je prepričan, da so velike korporacije pripravljene plačati velike denarje, da se to ne bi zgodilo. Start-up obljublja celovito zaščito, saj v roku ene ure obvestijo IT oddelek glede potencialnih nevarnosti. Podjetje je že prejelo 66 milijonov dolarjev s strani vlagateljev kot so Founders Fund, New Enterprise Association, Susa Ventures in ostali.

PayJoy

Ekipa Doug Ricket, Mark Heynen in Gib Lopez želi opremiti 2 milijarde ljudi s pametnimi telefoni. Govorimo o ombočjih, kjer sicer internetna povezava je na voljo, vendar ni nekih zanesljivih načinov, kako priti do njega. Podjetje vidi največji problem v tem, da ljudje enostavno ne zmorejo plačati za telefon vnaprej, saj so obresti za posojila na pametne telefone astronomsko velike.

PayJoy omogoča, da se ljudje pri njih registrirajo s Facebook računom, osebnimi podatki in telefonsko številko. To je v bistvu vse, brez kreditne zgodovine, brez finančnega stanja, brez vsega ostalega. Podjetje potem v naprej krije 80% cene telefona, v končni fazi pa kupec telefon preplača 1,6-krat, kar je še vedno veliko manj kot v sedanjih pogojih.

Atrium LTS

Tehnološki start-up, ki skuša avtomatizirati legalni “trg dela”. Soustanovitelj Justin.TV, Justin Kan, je nazaj, tokrat z “revolucionarno” idejo legalizacije storitev, ki se sicer izvajajo na črno. “Verjamemo, da lahko naša tehnologija ponudi boljšo izkušnjo za legalne kliente”, trdi eden od ustanoviteljev, Augie Rakow. 10,5 milijonov ameriških dolarjev sredstev je vložilo skoraj 100 investitorjev: 500 Startups, Arena Ventures, Greylock, GGV Capital, itd.

Gladly

Ljudje radi pišemo sporočila, čivkamo po Twitterju, pošiljamo e-mail sporočila in kličemo podjetja ter se pritožujemo nad njihovimi storitvami. Recimo za vsako pritožbo se v določenih primerih izda kartica/listek. To pogosto pomeni nezadovoljstvo strank, ki ali izgubijo svoj listek ali pa se jih nabere preveč, da bi jih sploh lahko obvladali. Gladly vse skupaj združi na enem mestu in eden njihovih sloganov pravi “Hello happy customers, goodbye case numbers”.

Modsy

Modsy nam omogoča, da preden kupimo pohištvo, sami preverimo postavitev v lastni virtualni hiši ali stanovanju. Start-up podjetje spremeni slike, ki jih naredimo v naši hiši in jih postavi v obliko “on-line” modela, nekaj podobnega kot igra The Sims. Od tam naprej strokovnjaki preuredijo sobo, seveda v skladu s potrošnikovimi željami. Modsy je ustanovila Shanna Tellerman leta 2015, prejela pa je že zajetno finančno podporo v višini 10,75 milijonov dolarjev s strani BBG Ventures, Norwest Venture Partners, GV in ostalih.

Zipline

Droni podjetja Zipline dostavljajo najnujnejša zdravila, kri in pomoč do pacientov, ki se nahajajo na težko dostopnih mestih. Zdravstveni delavci na oddaljenih klinikah lahko preko SMS sporočila naročijo kaj potrebujejo in Zipline bo takoj aktiviral svoje drone. Paketi se dostavijo s pomočjo padal, ki pristanejo na točno določenih mestih. Zipline trenutno deluje v Ruandi, v načrtu pa je tudi Tanzanija, kjer naj bi začeli leta 2018. Za posamezno naročilo potrebujejo približno 30 minut, droni letijo s 110km/h, na dan pa opravijo do 500 naročil.

AutoFi

Platforma AutoFi omogoča, da bodoči kupci telefonov izberejo med različnimi načini financiranja in se prijavijo za posojila na spletu ali njihovi mobilni aplikaciji. Po tem, ko se kandidati prijavijo, dobijo po podatkih AutoFi-ja, v vsega 30-ih sekundah ponudbo za financiranje. Vso potrebno dokumentacijo ter tudi avto vam, če se dogovor sklene, dostavijo na dom. AutoFi je že sklenil dogovor s Fordom, načrtujejo pa še nekaj drugih odmevnih sodelovanj.

Numerai

Numerai je zavarovalniški sklad, ki ga vodi umetna inteligenca oz. sistem zgrajen s strani tisoč anonimnih znanstvenikov. Vse transakcije in podatki znotraj sklada so kodirani, kar preprečuje razne zlorabe in kopiranje potez drugih. Tudi vsi inženirji, ki so prispevali k stvaritivi sklada, so anonimni, plačani pa so bili v kriptovalutah. Kvaliteta sistema ni znana, torej z gotovostjo ne more nihče potrditi, da je izbira delnic in skladov na najvišjem nivoju, vendar pa Richard Craib, ustanovitelj podjetja Numerai, govori o pozitivnih številkah.

Figma

Figmo je zgradil eden od prejemnikov štipendije Petra Thiela. Ta omogoča dizajnerjem uporabniških vmesnikov, da v sočasno sodelujejo na projektu. Povedano nekoliko poenostavljeno, Google Docs za dizajnerje. Dizajnerji lahko urejajo, spreminjajo za nazaj, popravljajo napake itd. “Medtem, ko so inženirji zgradili različne oblike orodij, ki jim olajša delo v ekipi, dizajnerji še vedno delajo v staromodnih orodjih, kar se tiče kolaboracije”, je zapisal ustanovitelj in glavni izvršni direktor, Dylan Field.


Prijavi napako v članku