11.02.2013 17:25
Posodobljeno 8 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

11 najbolj uporabnih strani za ljubitelje filma

IMDB  je zagotovo ena izmed boljših spletnih strani za ljubitelje filma.
IMDB je zagotovo ena izmed boljših spletnih strani za ljubitelje filma.

Ali so vam všeč filmi, radi berete biografije igralcev in pokukate izza kulisja? Vas zanima kako se bo razpletla vaša najbolj priljubljena TV serija? Če ste resnični filmofil in uživate v spremljanju novic povezanih s filmsko industrijo, hollywoodskimi igralci in svetovno znanimi režiserji, potem bodo spletne strani, ki jih navajamo v nadaljevanju kot nalašč za vas. Na teh straneh boste lahko zvedeli vse o vaših najbolj priljubljenih filmskih igralci, si ogledali smešne spodrsljaje med snemanji filmov, fotografije iz zakulijsa in izvedeli usodo vaše najbolj priljubljene TV serije. Nikakor ne gre za »tračevske« zadeve, ampak se strani, ki se posvečajo spremljanju igralskega ceha, novicam povezanih z nastajanjem novih filmov in televizijskim oddajam.

1. The Internet movie database (IMDB) (goo.gl/FTNus)

Namen: Ocenjevanje filmov, biografije igralcev, seznami najboljših filmov, uporabni komentarji.

IMDb je spletna podatkovna baza povezana s filmi, televizijskimi serijami in video igrami. Tukaj boste našli pregled filmov, biografije igralcev, povzetke filmskih zgodb, igralske zasedbe posameznih filmov, ocene in komentarje ter sezname najboljših filmov, ki so razvrščeni po določenih kategorijah in žanrih.

2. Notstarring.com (goo.gl/2EIu1)

Namen: Spoznajte kateri igralec ali igralka je zavrnila določeno vlogo

Se sprašujete zakaj je določen igralec ali igralca prevzel določeno vlogo? Na spletni strani NotStarring.com boste lahko izvedeli kateri igralci ali igralke so zavrnili ponudbe za nekatere najbolj uspešne filme in kaj bi se zgodilo če bi v določenem filmu glavno vlogo prevzel kdo drug. Na primer, med akterji, ki so zavrnili vlogo Jamesa Bonda v filmu Casino Royale (v katerem je zaigral Daniel Craig), so bili Colin Farrel, Orlando Bloom, Hugh Jackman, Clive Owen in Sam Wortthington.

3. Movie Mistakes (goo.gl/eExU5)

Namen: Pregled najbolj smešnih spodrsljajev v filmih in seznam »odstranjenih« filmskih prizorov.

Filmska produkcija vključuje tudi številčno filmsko ekipo, katere člani imajo točno določene vloge. Seveda smo ljudje pogostokrat zmotljivi , zato se tudi v filmih velikokrat zgodi kakšna nepredvidljiva napaka. Na spletni strani Movie Mistakes boste lahko našli nekatere najbolj smešne, včasih komaj opazne spodrsljaje v filmih, ki so se nekako izmuznili očesu končne obdelave. Najboljše med najboljšimi si lahko ogledate na tej povezavi.

4. Ismyshowcancelled.com (goo.gl/hpjrZ)

Namen: Ugotovite ali bo vaša priljubljena TV serija preživela še kakšno sezono.

Se vam je že kdaj zgodilo, da se je vaša priljubljena TV serija končala na precej nenavaden in hiter način? Celotna situacija smrdi po ukinitvi serije, vzroke za to pa si lahko ogledate na spletni strani Ismyshowcancelled.com. Na njej boste našli tudi informacije o dopolnjevanju posameznih serij in predvidenem snemanju še naprej. Tukaj lahko izveste tudi kdaj se bo snemala zadnja epizoda določene serije, prav tako pa lahko primerjate ocene posameznih serij.

5. Behind the voice actors (goo.gl/w9xIS)

Namen: Najdite igralca, ki je posodil glas vašemu priljubljenemu animiranemu liku.

Ali ste vedeli, da je Bart Simpsonu glas posodila ženska? Glasovni igralci so zelo nadarjeni ljudje, ki jih prevečkrat jemljemo kot nekaj samoumevnega. Njihova vsestranskost glasu namreč v animirane like vnaša neko novo življenje. Imena teh igralcev so običajno zapisana ob koncu filma ali serije, vendar pa gledalci še vedno izjemno težko vzpostavijo povezavo med glasovi in vizualno podobo igralca. Igralca Fran Welker in Hank Azaria sta npr. posodila glas že stotinam animiranim likom, prav gotovo pa ni gledalca, ki bi vedel, da so glasovi prišli od dveh istih oseb.

6. Awards Circuit (goo.gl/GGDOK)

Namen: Informacije o sezoni filmskih nagrad

Obožujete spektakel podelitve zlatih kipcev? Ste ob tem nestrpni in držite pesti za vašega najljubšega igralca? V tem primeru vam bo zagotovo všeč spletna stran Awards Circuit, stran, ki prinaša najbolj verjetne nominacije v posameznih kategorijah. Stran zajema pet največjih podelitev nagrad v filmski industriji: Oskarje, Zlati globus, nagrade Emmy, Critic’s Choice in podelitev Screen Actor’s Guild Awards.

7. Trailer addict (goo.gl/FV8O2)

Namen: Ogled napovednikov, kratkih najav in televizijskih posnetkov.

Napovedniki ujamejo delček čarobnosti , film pa predstavijo v karseda najboljši luči. Ti pogosto vsebujejo najbolj zanimive prizore ter s tem gledalcu zbudijo željo po ogledu celotnega filma v kino dvorani. Na omenjeni spletni strani boste našli kopico najnovejših napovednikov, tudi tiste, ki ne pristanejo na televizijskih kanalih.

8. Movie insider (goo.gl/hfNfw)

Namen: Bodite na tekočem s prihajajočimi filmi in TV serijami

Ste nestrpni in komaj čakate na prihod novega filma? Film Insider je spletna stran, s pomočjo katere boste zlahka spremljali novice povezane s prihajajočimi filmi, ne glede na to v kateri fazi produkcije je posamezen produkt. Na voljo so vam tudi napovedniki, fotografije izza kulisja in interaktivni zemljevid, ki prikazuje trenutne lokacije snemanja posameznih filmov. Precej podobna stran je ComingSoon.net, tudi ta pa uporabnikom nudi najnovejše informacije povezane z nastajanjem novih filmov, različne recenzije in intervjuje s filmskimi ekipami.

9. The movie spoiler (goo.gl/Kk4qr)

Namen: Ugotovite razplet določenega filma

Niso zadovoljni z opisom filma na Wikipediji ali pa ste spregledali pomembne podrobnosti v filmu in bi radi razčistili svoje dvome? S pomočjo spletne strani The movie spoiler boste dobili odgovore na vsa vaša vprašanja, ta pa razkriva pomembne podrobnosti o več kot 1000 najbolj znanih svetovnih filmov.

10. Soundtrack-movie.com (goo.gl/cHKlw)

Ste v filmu zasledili kakšno dobro pesem, pa ne veste njenega naslova? Na spletni strani soundtrack-movie.com boste našli vse informacije povezane s filmsko glasbo, podatke o posameznih skladateljih, tekstopiscih, prav tako pa boste lahko določene filmske skladbe poslušali povsem brezplačno.

11. Simplyscripts (goo.gl/qZ64Z)

Če iz kakršnihkoli razlogov iščete scenarij določenega filma, potem bo spletna stran simplyscripts kot nalašč za vas. Tukaj lahko najdete končne različice scenarijev, kot tudi tiste, ki so obtičali nekje na sredini ustvarjanja. Nekateri med njimi so originali, spet drugi so nekakšne priredbe, vsi pa so vam na voljo povsem brezplačno.


Prijavi napako v članku